Ga naar de inhoud
Don't cry for me Argentina

Voetballegende Diego Maradona (60) overleden

Diego Maradona na het winnen van het WK 1986. Beeld © AFP

De legendarische Argentijnse oud-voetballer Diego Maradona is overleden. Hij is 60 jaar geworden. Maradona zou zijn overleden aan een hartstilstand. Eerder deze maand onderging hij een operatie waarbij een bloedpropje werd weggehaald in zijn hersenen.

Dat gebeurde nadat hij op 2 november, een paar dagen na zijn zestigste verjaardag, moest worden opgenomen in het ziekenhuis in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires met een 'verzwakte gezondheid'. Zijn arts zei dat de voormalige superster van onder meer Napoli, FC Barcelona en Boca Juniors zich al een tijdje niet lekker had gevoeld.

Bloedstolsel in hersenen

Een dag na de opname onderging hij in een ander ziekenhuis een spoedoperatie. Daarbij werd tijdens een twee uur durende ingreep een bloedstolsel in zijn hersenen verwijderd.

Hij moest nog een aantal dagen in het ziekenhuis blijven omdat hij zich soms verward voelde. Dat kwam volgens zijn lijfarts door 'onthouding' vanwege een alcoholverslaving. Ruim een week na zijn opname in het ziekenhuis werd Maradona overgebracht naar een revalidatiekliniek. Daar zou hij een afkickprogramma gaan volgen. 

Dood
Lees ook:
Dood Maradona slaat in als een bom: 'Een mokerslag, ik ben er stil van'

Zijn overlijden komt in de voetbalwereld en daarbuiten aan als een grote schok. "Ik ben er even stil van", zegt voetbalanalist Youri Mulder tegen RTL Nieuws. "Er was altijd discussie of Maradona de grootste was of Messi. Ik denk dat Maradona, met zijn ongelooflijke techniek, de beste voetballer ter wereld is geweest."

Fenomeen

Maradona was sinds midden jaren 80 geregeld in opspraak vanwege zijn verslaving aan onder meer alcohol en cocaïne. "Hij betaalt uiteindelijk de tol voor zijn leefwijze", zegt Mulder. "Hij werd geleefd. De alcohol en de drugs. Hij was echt een fenomeen."