Almeida uit het roze

Wilco Kelderman pakt leiderstrui in Giro na loodzware bergrit

22 oktober 2020 16:28 Aangepast: 22 oktober 2020 16:41
Wilco Kelderman in de Giro. Vandaag greep hij de roze trui. Beeld © AFP

Wilco Kelderman mag zich na een loodzware etappe hullen in de leiderstrui van de Giro d'Italia. Hij moest weliswaar een aantal concurrenten laten voorgaan, maar kwam als vijfde over de streep met genoeg voorsprong op de Portugees João Almeida, die het algemeen klassement aanvoerde.

Aan het begin van de dag had Kelderman nog een achterstand van 17 seconden op de 22-jarige Almeida. Onderweg van Pinzolo naar Laghi di Cancano moest onder meer de Stelvio worden beklommen.

De etappe werd uiteindelijk gewonnen door Keldermans ploeggenoot Jai Hindley. Hij was op de streep net te sterk voor de Brit Gheogegan Hart. In het algemeen klassement blijft het superspannend: Kelderman heeft een voorsprong van 12 seconden op Hindley, 15 seconden op Hart en 1 minuut 19 op Pelle Bilbao.

Zwaarste etappe

De rit van vandaag was waarschijnlijk de zwaarste etappe van deze Giro nu het parcours van de twintigste etappe, zaterdag, is gewijzigd. Die zou deels door een Franse regio voeren waar strenge coronamaatregelen zijn ingevoerd. In het herziene parcours wordt drie keer naar Sestriere geklommen, waar na 190 kilometer de finish ligt.

Morgen is er nog een vlakke rit, op de slotdag zondag volgt een individuele tijdrit. Kelderman kan de tweede Nederlander worden die de Giro wint, na Tom Dumoulin in 2017.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Wilco Kelderman, de wielrenner die de Giro d’Italia kan winnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore