BMW

Wereldkampioen Van Gendt bouwde eigen replica van Olympische BMX-baan

22 oktober 2020 13:59 Aangepast: 12 januari 2021 12:18

Wereldkampioen BMX-race Twan van Gendt heeft vanaf nu zijn eigen replica van de olympische BMX-baan van Tokio. In Ammerzoden, waar hij als 4-jarige zijn eerste meters maakte op de BMX, bouwde Twan samen met Red Bull een deel van de olympische baan identiek na.

Van Gendt werd vorig jaar in België wereldkampioen, doordat hij vanaf de start al zijn concurrenten achter zich liet. Dat kwam omdat hij toen vaak op de baan kon trainen. Om een kans te maken op een gouden plak in Tokio bij de Olympische Spelen, wilde Twan dit eigenlijk weer: "Ik weet dat ik het verschil moet maken bij de start en de eerste twee jumps, daar ligt mijn kracht. En toen Red Bull mij vroeg hoe ze me konden helpen, zei ik: met mijn start. Samen hebben we toen bedacht om deze baan na te bouwen, zodat ik de komende maanden dat eerste stuk kan perfectioneren."

Van Gendt besloot in 2018 een eigen weg in te slaan en het nationale team op Papendal te verlaten. Daardoor kan hij niet meer zo veel op Papendal trainen, waardoor deze nieuwe baan voor hem nog beter uitkomt.

Exacte replica

De baan in Ammerzoden heeft de officiële startheuvel van 8 meter hoog en exact het eerste 125 meter lange rechte stuk tot de eerste bocht, zoals de baan in Tokio er straks bij ligt. Bij BMX race starten 8 riders naast elkaar. Met een snelheid van 65 km/u rijden ze dan tegelijk richting de eerste springbulten. En bij de baan in Tokio denkt Twan dat er vervolgens twee manieren zijn om die aan te vliegen.

"Er zijn twee manieren om de eerste bult te rijden. Ik wil kijken of ik de komende maanden een andere techniek kan vinden, waarmee ik juist niet spring, maar eigenlijk continu contact houd met de baan en dus extra snelheid kan maken in plaats van afrem", vertelt van Gendt

Eerste meters in Ammerzoden

Mooi detail is dat het voor Twan ook allemaal is begonnen in Ammerzoden. "Hier reed ik op mijn vierde voor het eerst op een BMX fiets. Dus ik vind het geweldig dat ik uitgerekend op deze plek nu kan werken aan mijn droom."

Van Gendt hoopt dat de baan de lokale jeugd ook inspireert. "Het zou mooi zijn als deze baan een extra impuls is voor aankomende talenten en inspireert. Het is in eerste instantie mijn trainingsbaan natuurlijk. Maar ik wil ook kijken hoe we hier andere BMX'ers van kunnen laten meegenieten. Want het is zonde om zo'n mooie baan alleen voor mezelf te houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore