Deceptie voor Nederlandse ploeg

Vandaag champagne in de Tour, maar niet voor Jumbo-Visma

20 september 2020 05:03 Aangepast: 20 september 2020 06:43
De eindzege gaat voorbij aan Roglic Beeld © ANP

In de slotrit van de Tour de France gaat het vandaag niet meer om de eindzege. Die gaat naar de Sloveen Tadej Pogacar en niet naar zijn landgenoot Primoz Roglic. De verrassende climax van gisteren zal ook vandaag nog het gesprek zijn in de tourkaravaan.

Pogacar is na de sensationeel verlopen tijdrit van gisteren op La Planche des Belles Filles de zekere winnaar van de 107ste editie van de Ronde van Frankrijk, mits hij de finish haalt in Parijs. Dat betekent dat hij met zijn ploeg onderweg de traditionele champagne kan ontkurken.

Pogacar ontnam tot verrassing van velen Roglic (Jumbo-Visma) op de voorlaatste dag van de Tour de gele trui. In de tijdrit maakte hij zijn achterstand op zijn landgenoot meer dan goed. De 21-jarige renner rijdt nu met 59 seconden voorsprong op Roglic naar Parijs.

De 21ste etappe begint vandaag om kwart voor 4 in Mantes-La-Jolie. Het enige klimmetje van de dag, de Côte de Beulle, ligt al na 12,5 kilometer. De bergprijs is al verdeeld, die gaat ook naar Pogacar.

De Champ-Élysées

Na 56 kilometer bereiken de renners Parijs, het sein om serieus te gaan koersen voor de prestigieuze ritwinst. In theorie kan Peter Sagan nog de groene trui veroveren, maar de Slowaak heeft zich eigenlijk al neergelegd bij de winst van het puntenklassement door de Ier Sam Bennett.

In de Franse hoofdstad wordt acht keer de finishstreep op de Champ-Élysées gepasseerd. Bij de negende keer, na 122 kilometer, wordt gesprint om de dagzege. Dat gebeurt naar verwachting rond 19 uur. Dan zit de Tour de France erop en gaat de blik van een aantal renners naar de WK, de komende week in het Italiaanse Imola.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore