Etappe 17

Roglic als leider in Tour op weg naar 'waanzinnige klim'

16 september 2020 04:38 Aangepast: 16 september 2020 09:16
De eindzege gaat voorbij aan Roglic Beeld © ANP

Liefhebbers van de Tour de France worden vandaag verwend. De renners bereiken vandaag in de zeventiende etappe het hoogste punt in deze ronde. En dat zal het nodige spektakel opleveren.

De finishlijn is getrokken op de top van de Col de la Loze, gelegen in het skigebied Méribel. De winnaar van de rit krijgt de Souvenir Henri Desgrange, die jaarlijks wordt gekoppeld aan het 'dak' van de Tour.

Die prijs is bijzaak want het gaat natuurlijk om de ritzege en de gele trui. Die is op dit moment in het bezit van de Sloveen Primoz Roglic.

'Waanzinnige klim'

De kopman van Jumbo-Visma kan aanvallen verwachten op de loodzware slotklim. "Een waanzinnige klim", ontdekte hij al bij de verkenning eerder deze zomer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geletruidrager Roglic gaat zich focussen op Pogacar

In de rit, die begint in Grenoble en een lengte heeft van 170 kilometer, liggen twee beklimmingen van de buitencategorie.

Col de la Madeleine

Eerst is er de Col de la Madeleine, een beklimming van 17 kilometer met een gemiddelde stijging van 8,4 procent. De top ligt op 62 kilometer van de finish.

En dan de slotklim. Die is liefst 21 kilometer lang met aan het eind stroken die oplopen tot maximaal 24 procent. Een keer eerder finishte de Tour in Méribel. In 1973 hield de Fransman Bernard Thevenet Joop Zoetemelk net achter zich. Het pad waarop nu de laatste 7 kilometer worden afgelegd lag er toen nog niet.

De Sloveense geletruidrager noemde de rit naar de top van de Col de la Loze bij voorbaat de mooiste van deze Tour. "We komen op het hoogste punt, na een superzware klim. Het wordt leuker om naar te kijken", voorspelde de kopman van Jumbo-Visma na de eerste Alpenrit. Daarin hadden de klassementsmannen zich, achter een kopgroep, rustig gehouden.

40 seconden

Pas in de laatste kilometer perste Tadej Pogacar, landgenoot en voornaamste rivaal van Roglic, er een versnelling uit. 

Roglic heeft 40 seconden voorsprong in het algemeen klassement en weet dat Pogacar als het om bergop sprinten gaat hem aftroeft en zo bonificatieseconden kan pakken. Reden misschien om woensdag weer een kopgroep te laten wegrijden waarvan de renners om de ritzege en de extra seconden kunnen strijden. "Het zou kunnen. Die bonificaties op de streep zijn leuk als je wint, maar niet als je niet wint. We zullen zien hoe de koers verloopt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Titelverdediger Bernal afgestapt in Tour de France

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore