Eerste Oostenrijker

Thiem schrijft geschiedenis: verovert eerste grandslamtitel op US Open

14 september 2020 04:00 Aangepast: 14 september 2020 06:47
Tennisser Dominic Thiem tijdens de partij, tegen vriend Alexander Zverev. Beeld © AFP

Tennisser Dominic Thiem heeft op de US Open zijn eerste grandslamtitel veroverd. Met de winst op zijn tegenstander en vriend Alexander Zverev schrijft de 27-jarige Thiem geschiedenis. Nooit eerder won een Oostenrijker de US Open. De laatste keer dat iemand onder de 30 een grandslamtoernooi won was in 2016.

Na een partij van 4 uur en 2 minuten heeft Dominic Thiem de US Open gewonnen. Hij versloeg de Duitser Alexander Zverev in vijf sets: 2-6 4-6 6-4 6-3 7-6 (6).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thiem en Zverev naar finale US Open

Beslissende tiebreak

De 27-jarige Thiem keek in de derde set tegen een break achterstand aan en maakte in de vijfde set een 5-3-achterstand ongedaan. Hij verzuimde zelf, na een korte behandeling wegens kramp, op 6-5 in de beslissende set om het duel te winnen. Uiteindelijk haalde hij de winst - met krampverschijnselen - binnen via een alles beslissende tiebreak.

Dominic Thiem houdt de beker omhoog na winst op de Duitser Alexander Zverev. Dominic Thiem houdt de beker omhoog na winst op de Duitser Alexander Zverev.

"Ik had gehoopt dat we beiden konden winnen", zei Dominic Thiem na afloop van de zenuwslopende finale. De woorden waren gericht aan zijn vriend en tegenstander Alexander Zverev. "Je gaat het zeker maken en je ouders en familie trots maken. We kennen elkaar sinds 2014 en er is een goede vriendschap ontstaan. Sinds 2016 hebben we ook een mooie rivaliteit."

In tranen

Zverev hoorde het in tranen aan. Kort daarvoor had hij het woord genomen, maar bij zijn speech was hij de emoties niet de baas. "Ik weet niet waar ik moet beginnen", zei de Duitser na de finale. "Allereerst wil ik Dominic feliciteren. Ik had graag gezien dat je wat meer ballen had gemist. Ik hoop dat ik ooit de beker mee naar huis kan nemen."

Alexander Zverev was zijn emoties niet de baas. Alexander Zverev was zijn emoties niet de baas.

Jonge winnaar

Dominic Thiem is de eerste mannelijke winnaar van een grandslamtoernooi die na 1990 is geboren. De afgelopen jaren maakten Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer de dienst uit in het internationale tennis. De nieuwe generatie tennissers kwam er op de grote toernooien niet aan te pas. De dertigers domineerden.

Nadal en Federer deden niet mee aan de US Open en Djokovic werd gediskwalificeerd. Thiem greep zijn kans en is de eerste winnaar buiten de 'Big Three' sinds 2016, toen Stan Wawrinka de US Open wist te winnen. Bovendien is Thiem de eerste winnaar van een grandslamtoernooi die jonger is dan 30 jaar sinds Wimbledon 2016, waar de destijds 29-jarige Andy Murray zegevierde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Djokovic biedt excuses aan na diskwalificatie: 'Ik voel me leeg en verdrietig'

Nooit eerder won een Oostenrijker de US Open. In 1995 won Thomas Muster Roland Garros, maar hij kwam op de US Open nooit voorbij de kwartfinales.

Al drie keer in finale

Thiem stond al drie keer eerder in de finale; twee keer op Roland Garros en één keer op de Australian Open. Op Roland Garros verloor hij twee keer van Rafael Nadal en begin dit jaar moest hij in Melbourne zijn meerdere erkennen in Novak Djokovic.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore