'Dit was zo verkeerd'

Djokovic biedt excuses aan na diskwalificatie: 'Ik voel me leeg en verdrietig'

07 september 2020 02:51 Aangepast: 07 september 2020 08:06
Novak Djokovic bij de lijnrechter, nadat hij haar met een wilde slag in het gezicht had geraakt. Beeld © EPA

Tennisser Novak Djokovic heeft gereageerd op zijn diskwalificatie na wangedrag bij de US Open in New York. "Deze hele situatie heeft me erg verdrietig en leeg gemaakt", zegt Djokovic. Hij sloeg een bal in het gezicht van een lijnrechter.

Djokovic raakte tijdens een wedstrijd tegen de Spanjaard Pablo Carreno Busta gefrustreerd en sloeg met een wilde slag een bal in het gezicht van een lijnrechter.

Geld en punten kwijt

De vrouwelijke official ging met een gil tegen de grond, waarop de partij werd stilgelegd en Djokovic werd gediskwalificeerd. Hij moet de US Open in New York verlaten en raakt zijn punten voor de wereldrangrijst kwijt. Ook moet hij zijn verdiende geld inleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Djokovic gediskwalificeerd om wangedrag op US Open

Via Instagram heeft de tennisser nu laten weten dat het hem heel erg spijt. "Ik heb gecheckt hoe het met de lijnrechter is en de toernooileiding vertelde me dat ze zich godzijdank goed voelt", schrijft Djokovic. "Het spijt me vreselijk dat ik haar zoveel stress heb bezorgd."

Teleurstelling

Hij schrijft dat hij probeert te leren van het incident. "Wat betreft de diskwalificatie, ik moet naar mezelf kijken, aan mijn teleurstelling werken en dit alles omzetten in een les voor mijn groei en evolutie als speler en mens."

Zijn Spaanse tegenstander Pablo Carreno Busta werd tot zijn eigen verbazing als winnaar uitgeroepen. Djokovic wás de grote favoriet voor de eindzege in New York, maar deze ene bal veranderde alles.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tennisser Djokovic zet nieuwe spelersvakbond op

"Ik zag het incident zelf niet", vertelde Carreno Busta na afloop van de wedstrijd. "Ik was in shock toen ik hoorde dat de lijnrechter tegen de grond was gegaan. Dat is wel het laatste wat je verwacht als je tegen Novak speelt. Ik denk dat er geen opzet in het spel was. Het was een kwestie van pech."

Artikel gaat verder onder de video.

Bekijk het incident (en de voorafgaande set) hier: 

'Heel ongelukkig'

De Duitse tennisser Alexander Zverev, die het net als Carreno Busta heeft geschopt tot de kwartfinales, nam het ook een beetje op voor Djokovic.

"Hij sloeg een tennisbal weg en het is dan heel ongelukkig dat je daarbij een lijnrechter raakt en ook nog op een gevoelige plek. Er was weinig aan de hand geweest als die bal niemand had geraakt. Het was een kwestie van centimeters. De reglementen zijn hier echter duidelijk over. Het pakt heel ongelukkig voor Novak uit. Hij zal hier nog wel even van slag door zijn."

Djokovic was na afloop van de wedstrijd niet bij de persconferentie, maar maakt in de Instagram-post meerdere keren excuses. "Dit was zo onbedoeld, maar zo verkeerd. Ik bied aan het toernooi en iedereen die ermee te maken heeft mijn excuses aan voor mijn gedrag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore