Ga naar de inhoud
Sport

Protesterende tennisster Osaka naar finale in New York

Tennisster Naomi Osaka heeft de finale bereikt van het WTA-toernooi van Cincinnati, dat vanwege de coronacrisis in New York wordt gespeeld. De nummer 10 van de wereld rekende in twee sets af met de Belgische Elise Mertens: 6-2 7-6 (5).

Osaka had in eerste instantie geweigerd om aan te treden in de halve finales op Flushing Meadows. Uit boosheid over het aanhoudende politiegeweld in de Verenigde Staten had de Japanse woensdagavond aangekondigd om het voorbeeld van de basketballers van Milwaukee Bucks te volgen. De Bucks besloten uit protest niet te spelen in de NBA en die actie kreeg in heel wat Amerikaanse sporten navolging. Het tennistoernooi van Cincinnati werd voor een dag stilgelegd.

De 22-jarige Osaka had daarmee haar doel, een dialoog op gang brengen, bereikt. Ze verscheen vrijdag alsnog op de baan en versloeg Mertens in iets meer dan 2 uur. De Belgische kreeg maar liefst 21 breakpoints, maar wist er daarvan slechts drie te verzilveren. Zelf leverde ze vijf keer haar servicebeurt in.

US Open

In de finale neemt Osaka het zaterdag op tegen Victoria Azarenka. De 31-jarige Wit-Russin, in 2013 winnares in Cincinnati, klopte de Britse Johanna Konta in drie sets: 4-6 6-4 6-1.

Volgende week begint op hetzelfde complex in New York de US Open, het grandslamtoernooi dat Osaka twee jaar geleden won.

Bron: ANP