Na veroorzaken valpartij

Team Jumbo-Visma houdt Dylan Groenewegen voorlopig aan de kant

07 augustus 2020 18:16 Aangepast: 07 augustus 2020 22:08
Fabio Jakobsen is links de hekken in gevlogen. Dylan Groenewegen (linksvoor) valt na de finish. Beeld © Getty

Dylan Groenewegen verschijnt voorlopig niet aan de start van wielerwedstrijden. Dat heeft zijn ploeg Jumbo-Visma zojuist bekendgemaakt. De ploeg houdt de sprinter aan de kant totdat de internationale wielerunie UCI een uitspraak heeft gedaan in de zaak.

Groenewegen veroorzaakte woensdag in de sprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen een valpartij, waarbij Fabio Jakobsen levensgevaarlijk gewond raakte. Groenewegen week van zijn lijn af en reed Jakobsen zo de dranghekken in. 

'Moordaanslag'

Groenewegen werd door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd en kreeg uit alle hoeken zware kritiek op zijn actie. Volgens Patrick Lefevre, ploegleider van Jakobsen, zou Groenewegen voor zijn actie de gevangenis in moeten voor een 'moordaanslag'.

De ploegleiding van Jumbo-Visma zegt in een verklaring Groenewegen en zijn familie te steunen in deze mentaal zware tijd, en noemt sommige uitingen die de sprinter te verduren krijgt 'verwerpelijk'. 

Kunstmatige coma

Jakobsen verkeerde na de val in levensgevaar en werd tot vandaag in een kunstmatige coma gehouden. Daaruit is hij inmiddels ontwaakt en hij maakt het naar omstandigheden goed. Artsen denken dat hij volledig kan herstellen en weer kan gaan wielrennen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poolse arts: Jakobsen zal weer fietsen, alleen praten lukt nu niet

Door dit besluit van zijn ploeg is de kans klein dat Groenewegen over drie weken kan meedoen aan de Tour de France. De afgelopen jaren won hij vier keer een touretappe.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore