Situatie 'goed'

Wielrenner Jakobsen ontwaakt na zware crash uit kunstmatige coma

07 augustus 2020 13:48 Aangepast: 07 augustus 2020 14:05
Fabio Jakobsen is links de hekken in gevlogen. Dylan Groenewegen (linksvoor) valt na de finish. Beeld © Getty

Goed nieuws uit het Poolse ziekenhuis waar wielrenner Fabio Jakobsen in een kunstmatige coma werd gehouden. Het ziekenhuis meldt dat hij uit die coma is ontwaakt. Ze omschrijven zijn situatie als 'goed'.

Dat meldt de organisatie van de Ronde van Polen op Twitter. Jakobsen crashte woensdag vlak voor de finish met een snelheid van ruim 80 kilometer per uur nadat hij door landgenoot Dylan Groeneweg van de weg werd gedrukt. Hij raakte zwaargewond en onderging een operatie van 5 uur.

'Man moet gevangenis in'

Patrick Lefevere, ploegbaas van Jakobsen, haalde direct na de valpartij hard uit naar Groenewegen. "Deze man moet de gevangenis in", twitterde de baas van Deceuninck-Quickstep. "Ik stap naar de rechter. Dit soort crimineel gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wielrenner Fabio Jakobsen heeft operatie van vijf uur ondergaan

Zowel de organisatie van de Ronde van Polen als de internationale wielerunie UCI heeft Groenewegen als schuldige voor de crash aangewezen. Hij werd uit de wedstrijd gezet, de UCI stelt een onderzoek in. Jumbo-Visma, de ploeg van de Nederlander, heeft inmiddels excuses aangeboden.

Dag later uit coma

In eerste instantie zouden de artsen gisteren al gaan proberen Jakobsen uit de coma te halen, maar dat werd een dag later. Onderzoek wees eerder al uit dat Jakobsen geen hersen- of rugletsel heeft en dat ook vitale organen onbeschadigd zijn.

De Poolse justitie doet onderzoek naar de crash met de twee Nederlandse sprinters. Groenewegen kwam direct na de finish, die hij als eerste passeerde, ook ten val en brak daarbij een sleutelbeen.

Reactie Groenewegen

"Ik vind het verschrikkelijk wat er gisteren gebeurd is", schreef Groenewegen donderdag op Twitter. "Ik kan de woorden niet vinden om te beschrijven hoe erg ik het vind voor Fabio en anderen die zijn gevallen of geraakt. Op dit moment is vooral de gezondheid van Fabio het allerbelangrijkste. Ik denk aan hem, constant."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore