'Wiskundige puzzel'

Wie mag straks wél het stadion in? Deze vier voetbalclubs doen het zo

02 augustus 2020 11:04 Aangepast: 02 augustus 2020 21:48
Zo zien de stadions er de komende maanden waarschijnlijk niet uit. Beeld © ANP

Het nieuwe voetbalseizoen nadert, maar fans weten niet wanneer ze nou wél, en wanneer ze niet naar het stadion mogen komen. De plannen van de clubs variëren ook flink. Want geef je trouwe fans die al jaren naar het stadion komen voorrang? Of is elke fan gelijk? Wat blijkt: zoveel clubs, zoveel smaken. We pikken er vier uit.

We spreken met woordvoerders van PSV, sc Heerenveen, NAC en Go Ahead Eagles. Clubs met een trouwe schare fans die veel seizoenkaarten kopen, en dus clubs die keuzes moeten maken. Want voor elke club geldt: anderhalve meter afstand tussen de fans. Dat zorgt volgens het protocol dat de KNVB uitgaf voor een bezetting in het stadion van tussen de 20 en 40 procent. Het hangt er maar net vanaf wie je binnenlaat, waar en hoe.

Deze vier clubs hanteren allemaal een andere vorm van toelating. Vooropgesteld: het zijn plannen. De clubs komen in de loop van deze maand met een definitief plan over hoe ze mensen gaan binnenlaten, en wie. Een rondje langs de velden:

Go Ahead Eagles

Een jonge fan van Go Ahead Eagles. Een jonge fan van Go Ahead Eagles.

"Met deze wiskundige puzzel had zelfs Einstein moeite gehad", zijn de veelzeggende woorden van Wouter Rutgers van Go Ahead Eagles. Go Ahead speelt zondag een oefenwedstrijd tegen Telstar, om dan vanaf maandag een definitief plan te ontwikkelen voor de start van de competitie. 

Go Ahead verkocht in totaal 6000 seizoenkaarten, bij de start van het seizoen kunnen er rond de 1500 mensen in het stadion. Het doel: iedereen af en toe een wedstrijd laten bijwonen. "Het zou bijvoorbeeld een optie kunnen zijn om een aantal vakken toe te laten bij een wedstrijd, en de wedstrijd erna weer mensen uit andere vakken."

Daarnaast maken ze bij de club uit Deventer een verdeling met het aantal mensen met wie je naar een wedstrijd komt. Dat varieert van één persoon tot vijf personen, want huishoudens mogen natuurlijk wel bij elkaar in de buurt zitten. "Een mogelijkheid die we ook langs hebben zien komen, is een vak met alleen kinderen. Die hoeven geen anderhalve meter uit elkaar."

PSV

Deze beelden zien we even niet in het stadion. Deze beelden zien we even niet in het stadion.

Bij PSV mogen de mensen straks zelf kiezen welke wedstrijden ze het liefst bezoeken. Het werkt zo: er zijn 26.000 seizoenkaarten verkocht, iedere wedstrijd zijn er 6500 plekken in het stadion beschikbaar. In een systeem op de website komen de eerste vier thuiswedstrijden beschikbaar. Kaarthouders kunnen aangeven welke van die wedstrijden ze willen bezoeken en kunnen daarbij mede-seizoenkaarthouders kiezen met wie ze graag naar de wedstrijd zouden gaan. Daarbij geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, zegt woordvoerder Thijs Slegers.

Maar heb je je aangemeld voor een wedstrijd, dan kun je niet meer naar de andere drie wedstrijden aan het begin van het seizoen. Want: 4 keer 6500 is 26.000. En na vier wedstrijden is iedereen dan dus een keer geweest. Voor de wedstrijden erna is nog geen plan gemaakt. "Daarna hebben we misschien een heel nieuwe werkelijkheid."

NAC Breda

Fans van NAC Fans van NAC

NAC kiest voor een andere aanpak. Bij de 'Parel van het zuiden', zoals ze zichzelf noemen, krijgen de 'onvoorwaardelijke fans' voorrang. De groep die vooraan in de rij staat is de club 1912. "Een groep fans die in 2015, toen het niet zo goed ging met de club, een tienjaarkaart heeft gekocht", zegt Alex Knoop van NAC. Zij mogen dus altijd komen.

Daarna komt een groep die zogenoemde 'gouden seizoenkaarten' hebben gekocht. Eigenaren van zo'n kaart zien af van een mogelijke tegemoetkoming na wedstrijden waar ze niet bij mogen zijn in het komende seizoen. Knoop: "Dat zijn er ongeveer 5000, dan is alles wel gevuld, zelfs van die groep kunnen we niet iedereen binnenlaten."

De laatste groep, met een reguliere seizoenkaart, moet dus even in de wachtkamer. Zij krijgen de waarde van gemiste wedstrijden terug als korting op hun seizoenkaart voor het seizoen 2021/2022.

Heerenveen

Heerenveen dan. Ook in het stadion van de mannen met pompeblêdden op hun shirt mogen minder mensen naar binnen. In Friesland mogen de fans hun voorkeur opgeven voor welke wedstrijd ze de meeste interesse hebben. Daarbij is iedere seizoenkaart evenveel waard, al verkochten ze ook bij Heerenveen de zogenoemde 'gouden seizoenkaart'. 

Bij Heerenveen werden tot nu toe rond de 8300 seizoenkaarten verkocht. Er kunnen straks slechts een paar duizend mensen het stadion in. Volgende week zal het definitieve plan richting de achterban worden gecommuniceerd.

Overleg met fans

En wat vinden de fans ervan? We vragen het aan Matthijs Keuning, initiatiefnemer van Supporterscollectief Nederland. Ook hij ziet de worsteling van de clubs en heeft geen specifieke voorkeur hoe dit probleem - in goed voetbaljargon - getackeld kan worden. Het belangrijkste punt van Keuning: "Ik hoop dat de clubs het in overeenstemming doen met de supporters, zorg ervoor dat je in gesprek gaat."

Dat blijkt bij veel clubs wel het geval. PSV heeft een klankbordgroep waarin 15 supporters zijn vertegenwoordigd, bij Heerenveen vragen ze om feedback en ook bij NAC en Go Ahead worden de plannen besproken. Alex Knoop van NAC Breda: "Maar er zijn natuurlijk altijd mensen die het er niet mee eens zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore