Trainers onder vuur

Turncoach Wevers reageert: nooit een turnster geschopt of geslagen

31 juli 2020 18:38 Aangepast: 01 augustus 2020 11:05
Beeld © ANP

Turncoach Vincent Wevers heeft naar eigen zeggen nooit turnsters geschopt en geslagen. Dat zegt Wevers in een interview bij de NOS, waarin hij voor het eerst ingaat op de beschuldigingen van onder anderen Joy Goedkoop. De oud-turnster vertelde vorige week geschopt en geslagen te zijn door Wevers.

"In mijn hele turncarrière, en die duurt al een tijdje, heb ik nog nooit een turnster geslagen of geschopt", zegt de vader van olympisch kampioene Sanne Wevers. "Ik heb geen fysiek geweld gebruikt. Dat was een aantijging die heel hard aankwam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonderland dacht ooit om streng regime: dochter niet op turnen

Diverse oud-turnsters onthulden de afgelopen dagen dat ze mishandeld en vernederd zijn tijdens hun carrière. Daarbij vielen de namen van onder anderen bondscoach Gerben Wiersma en coach Vincent Wevers. Het was voor de leiding van gymnastiekunie KNGU aanleiding om het topsportprogramma voor het vrouwenturnen voorlopig stil te leggen, in afwachting van de resultaten van een onderzoek.

Het interview van de NOS met Vincent Wevers:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beerput in turnwereld gaat open: 'Ik werd aan mijn haren getrokken en bespuugd'

Mishandeld

De zaak kwam aan het rollen door een interview van turntrainer Gerrit Beltman, die vorige week in een interview met het Noordhollands Dagblad vertelde dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde.

Al snel volgden tal van getuigenissen en onthullingen van turnsters, die vertelden mishandeld en vernederd te zijn tijdens hun carrière. RTL Nieuws sprak vorige week met oud-turnsters Stasja Köhler, Simone Heitinga en Ayla Wilbrink.

Gekleineerd en uitgescholden

Zij werden door hun oud-trainer Gerrit Beltman als kind gekleineerd, uitgescholden, vernederd en mishandeld.  "Als Gerrit boos was, sleepte hij me aan mijn haren door de zaal en moest je naar de kleedkamer. Hij heeft me daar meerdere keren tegen de muur gegooid, aan mijn nek opgetild en in mijn gezicht gespuugd."

Wilbrink trainde ook onder Vincent Wevers. "Wevers was slinkser dan Beltman. Ik heb bij beiden getraind", zegt Wilbrink. "Beltman was nooit aardig, maar Wevers was na de trainingen wel aardig en met hem kon je in je vrije tijd wel goed communiceren. Maar binnen in de zaal kon hij vreselijk zijn."

Lees hier het hele verhaal van de oud-turnsters.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore