Sport

Ook Vlaamse (oud-)turnsters getuigen over misbruik coaches: 'Ik werd vernederd'

27 juli 2020 14:03 Aangepast: 27 juli 2020 15:37
Turnsters Laura Waem, Gaëlle Mys, Rune Hermans en Nina Derwael tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Beeld © Belga

Ook in België komen steeds meer turnsters en oud-turnsters naar buiten met getuigenissen over verbale en fysieke intimidatie door coaches. Zo vertelt Gaëlle Mys, die drie keer deelnam aan de Olympische Spelen, dat ze vanwege pesterijen elke dag huilend naar huis reed.

De Belgische sportzender Sporza publiceerde de verhalen van oud-turnsters Dorien Motten, Gaëlle Mys en Laura Waem en die komen overeen met die van de Nederlandse turnsters die de afgelopen dagen hun verhaal deden. Er is sprake van vernederingen, pesterijen en intimidatie. Volgens Sporza is de biecht van de Nederlandse turncoach Gerrit Beltman de aanleiding voor de vrouwen om de wantoestanden te openbaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turncoach Beltman: ik mishandelde en vernederde jonge turnsters

"Er was heel veel intimidatie en heel erge pesterijen. Ik ben elke dag wenend naar huis gereden", vertelde Mys, die meedeed aan drie Olympische Spelen. "Op een bepaald moment dacht ik: als ik nu tegen een boom rijd, zal ze weten dat dit haar schuld is. Dat ging dus heel ver."

Motten, die nog altijd actief is, deed haar relaas op Instagram. "Tijdens mijn periode als lid van de nationale ploeg werd ik vernederd, geïntimideerd en gepest. Elke dag kreeg ik te horen dat ik waardeloos was, dat ik lui en dik was en dat ik nooit wat zou bereiken."

Oud-turnster Waem vindt dat de Vlaamse gymfederatie en de huidige trainers hun excuses moeten maken voor de misstanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-turnster Goedkoop: trainer Wevers schopte me en sloeg me

Geen Spelen: een extra jaar goud voor Sanne Wevers

De Olympische Spelen zouden nu plaatsvinden in Tokio. Met Sanne Wevers dromen we even weg hoe het zou zijn en hoe ze naar volgend jaar toeleeft, als ze hopelijk wel de balk weer op mag.
RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore