Kleineren en negeren

Oud-turnster Goedkoop: trainer Wevers schopte me en sloeg me

26 juli 2020 20:17 Aangepast: 26 juli 2020 22:12

Oud-turnster Joy Goedkoop zegt tijdens haar loopbaan te zijn geschopt en geslagen door trainer Vincent Wevers, de vader van turnsters Sanne en Lieke Wevers.

Dat zei ze vandaag bij de NOS. Goedkoop trainde van haar zevende tot haar twaalfde in Oldenzaal onder Wevers. Daarna stapte ze over naar Heerenveen om te trainen onder coach Gerben Wiersma.

Kleineren en negeren

"Ik ben door hem geslagen en geschopt", zegt Goedkoop over Wevers. "Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks. In Heerenveen was het fysieke geweld voorbij, maar ook daar was het onmenselijk. Er was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens."

De NOS schrijft contact te hebben gezocht met Vincent Wevers. De turncoach zal later met een reactie komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turncoach Beltman: ik mishandelde en vernederde jonge turnsters

Het verhaal van Goedkoop volgt twee dagen nadat turntrainer Gerrit Beltman in een interview met het Noordhollands Dagblad had verteld dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde.

'Ik was een van hen' 

Zaterdag volgden via sociale media de verhalen van turnsters Loes Linders en Stephanie Tijmes, die bekendmaakten daar tijdens hun turnloopbaan ook mee te maken hebben gehad.

Onder de hashtag #dossierturnmisbruik lieten ze weten dat ook zij tijdens hun turncarriere mishandeld werden. "Ik was een van hen", schrijft Tijmes.

Inmiddels hebben ook veel een aantal andere (professionele) turnsters, hun verhaal gedeeld op social media: 

Onafhankelijk onderzoek

De persoonlijke verhalen volgen kort nadat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) bekendmaakte een onafhankelijk onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht) en Anton van Wijk (werkzaam voor een onderzoeks- en adviesbureau op het terrein van integriteit en sociale veiligheid) leiden het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gefinancierde onderzoek.

De aanleiding voor deze stap zijn de gesprekken en discussies die ontstonden na de documentaire Athlete A op Netflix en de berichten rondom misbruik van topturners wereldwijd. Het onderzoek van de KNGU richt zich op de topsporters vanaf 12 jaar die vanaf 2013 actief waren. Voor dat jaar is gekozen omdat toen het project 'Naar een Veiliger Sportklimaat’ werd begonnen. De resultaten worden geanonimiseerd weergegeven in een openbare rapportage en de uitkomsten worden rond het einde van dit jaar verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Netflix-docu legt misbruik in gymnastiekteam bloot

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore