World Matchplay

Cross onderuit tegen Clemens, Wright ontsnapt tegen De Sousa

20 juli 2020 00:06 Aangepast: 20 juli 2020 01:02
Rob Cross Beeld © Lawrence Lustig/PDC

Voor regerend titelhouder Rob Cross zit de Betfred World Matchplay er al meteen op. De Engelsman kwam uiteindelijk tekort tegen Gabriel Clemens en moet het toernooi na één wedstrijd alweer verlaten. Peter Wright moest ook vrezen voor uitschakeling, maar was tegen Jose de Sousa op tijd bij de les en won alsnog.

De avond werd geopend door Mensur Suljovic en Jamie Hughes. Als twaalfde geplaatste speler was Suljovic de grote favoriet en de Oostenrijker was alles behalve 'Gentle' voor Hughes in het begin. Met een voorsprong van 4-1 en een gemiddelde van bijna 110 ging hij overtuigend de eerste pauze in. Die pauze leek echter vooral 'Yozza' goed te doen, want vanaf dat moment kreeg de Engelsman de overhand. Bij het ingaan van de tweede pauze had hij de stand alweer gelijk getrokken en bij een 6-6 stand wist hij voor het eerst de voorsprong te pakken.

Na enkele knappe finishes van beide darters kreeg Hughes bij een 9-8 voorsprong zijn eerste wedstrijdpijl. Hij had daarvoor de bullseye nodig, maar die werd ruim gemist. Suljovic profiteerde daar dankbaar van en dwong daarmee een verlenging af. 'Yozza' was daarin scorend duidelijk de betere, maar het was de Oostenrijker die dodelijk op de dubbel was. Via een 127 en een 112 finish trok hij de 12-10 zege naar zich toe. Suljovic wist uiteindelijk vijf keer een finish te gooien boven de 100.

Clemens zorgt voor grote stunt

Cross ging het toernooi in als regerend kampioen en werd ook gezien als een van de titelkandidaten. De nummer vier van de PDC Order of Merit moest in zijn eerste wedstrijd zien af te rekenen met Gabriel Clemens, maar bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen de Duitser. Een flinke serie aan gemiste dubbels aan het begin bleek uiteindelijk de nekslag te zijn.

Het hielp voor 'Voltage' bovendien niet mee dat Clemens een ode bracht aan een bekende energiedrank, aangezien de bullseye met regelmaat gevonden werd. De 'German Giant' wist een 127 en 170 finish te gooien en zette daarnaast zichzelf ook meerdere keren op een goede uitgangspositie door de pijl in het rode gedeelte van de bull te gooien. Cross kreeg nog drie pijlen om 9-9 te maken en daarmee een verlenging af te dwingen, maar toen die niet geraakt werden, eindigde de Duitser de pot door dubbel acht direct te raken.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk samenvatting:

Clemens stunt en schakelt titelverdediger Cross uit

Wright kruipt door oog van de naald

Ook voor regerend wereldkampioen Peter Wright begon zondag de Betfred World Matchplay. Hij kwam daar tegenover Jose de Sousa te staan, de Portugees die kan terugkijken op een goede Summer Series en die vorm graag door wilde zetten. 'Snakebite' wist direct de eerste leg te breaken, maar zag De Sousa vervolgens meteen terugkomen. Na de eerste pauze wist 'The Special One' meteen een break voorsprong te pakken en die voorsprong wist hij lang vast te houden. Vooral in de legs van de Portugees wist Wright niet mee te kunnen en hij leek te moeten vrezen voor uitschakeling.

Nadat De Sousa op een 8-5 voorsprong was gekomen en daarmee nog maar twee legs nodig had voor de winst, leek 'Snakebite' eindelijk wakker te worden. Het tempo ging flink omhoog en in no-time had hij de stand naar 8-8 gebracht. Dat leek ook voor een tik bij de Portugees gezorgd te hebben, want hij werd opeens slordiger en miste een hoop pijlen op de dubbel. Wright maakte daar meteen gebruik van en won toch nog met 10-8.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk samenvatting:

Wright stelt zonder bril orde op zaken tegen De Sousa

Smith zorgt voor indrukwekkende demonstratie

Michael Smith, nummer vijf van de PDC Order of Merit en regerend finalist van een jaar geleden, sloot de avond af tegen Jonny Clayton. 'Bully Boy' wist dat op grootse wijze te doen. Nadat beide heren direct gebroken werden, liep de Engelsman snel uit naar een 8-1 voorsprong. Clayton wist vervolgens nog twee legs te pakken, maar kon niet meer voorkomen dat hij met een 10-3 nederlaag hard onderuit ging.

Uitslagen zondag 19 juli

  • Mensur Suljovic 12-10 Jamie Hughes
  • Glen Durrant 10-3 Jeffrey de Zwaan
  • Rob Cross 8-10 Gabriel Clemens
  • Peter Wright 10-8 Jose De Sousa
  • Michael Smith 10-3 Jonny Clayton

Programma maandag 20 juli

  • Dave Chisnall v Vincent van der Voort
  • Ian White v Joe Cullen
  • Daryl Gurney v Ricky Evans
  • Gerwyn Price v Danny Noppert
  • Adrian Lewis v Steve Beaton
Miniatuurvoorbeeld
Voor meer info:

Toernooicenter Betfred World Matchplay Darts 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore