Auto-immuunziekte

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) overleden

10 juli 2020 20:29 Aangepast: 14 juli 2020 16:48
Lara van Ruijven. Beeld © ANP

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) is vanavond overleden. Dat meldt de schaatsbond KNSB. Ze werd tijdens een trainingskamp in de Franse Pyreneeën ernstig ziek en belandde 29 juni op de intensive care in een ziekenhuis in Perpignan. Haar toestand bleef kritiek.

Ze overleed vanavond in het ziekenhuis in het bijzijn van haar naasten, laat de schaatsbond KNSB weten. 

Van Ruijven verbleef met de nationale shorttrackselectie in Font Romeu, waar het team elke zomer op hoogtestage gaat. Vanwege gezondheidsklachten werd ze eind vorige week in het ziekenhuis opgenomen. Ze bleek te kampen met een stoornis aan het immuunsysteem.

Interne bloedingen

In de loop van het weekend ontstonden daarbij ernstige complicaties zoals interne bloedingen met name in de hersenen. Vanwege die complicaties werd Van Ruijven twee keer geopereerd, maar dat leidde niet tot verbetering. Op de intensive care werd ze in een kunstmatig coma gehouden.

Lara van Ruijven: eerste wereldkampioene 500 m

Vorig jaar werd Lara van Ruijven als eerste Nederlandse vrouw wereldkampioene shorttrack op de 500 meter.

“Het verlies zal in de sportwereld gevoeld worden”, zegt bondscoach Jeroen Otter "Wij missen haar al twee weken in ons team. Maar het nieuws van vandaag is zo definitief en surreëel. Vreselijk." 

'Niet te bevatten'

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF is aangeslagen: “Het is vrijwel niet te bevatten wat Lara van Ruijven en haar naasten deze dagen is overkomen." 

De in Naaldwijk geboren shorttrackster behoorde in 2018 tot het team dat bij de Winterspelen van Pyeongchang olympisch brons behaalde op de aflossing. Vier jaar eerder was ze bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014 eveneens actief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medische toestand shorttrackster Van Ruijven verslechterd

Wereldkampioen 500 meter

Ze veroverde in maart 2019 in Bulgarije de wereldtitel op de 500 meter, haar specialiteit. Ze is meervoudig Nederlands kampioene op de 500 meter. Bij de NK begin dit jaar in Leeuwarden eindigde Van Ruijven in het algemeen klassement als derde.

Het regende eerder al steunbetuigingen voor de shorttrackster, een enorme steun voor haar naasten. "Daar zijn we iedereen heel erg dankbaar voor", liet haar vader weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shorttrackster Van Ruijven ernstig ziek in Frans ziekenhuis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore