Nog steeds kritiek

Toestand Van Ruijven verslechterd: 'Vecht voor haar leven'

01 juli 2020 10:03 Aangepast: 01 juli 2020 10:15
Lara van Ruijven met haar gouden plak op het WK Beeld © Getty Images

De medische toestand van Lara van Ruijven, die afgelopen week ernstig ziek werd opgenomen in een Frans ziekenhuis, is verslechterd. Dat meldt de schaatsbond. Haar toestand is nog steeds kritiek, ze vertoont geen tekenen van herstel.

"Lara vecht momenteel voor haar leven", zegt bondscoach Jeroen Otter. "Met ongelooflijk veel doorzettingsvermogen heeft ze op het ijs de wereldtitel behaald, maar deze strijd is vele malen zwaarder. We leven allen enorm met haar mee en hopen met heel ons hart dat ze hier goed uitkomt."

Inwendige bloedingen

De 27-jarige Van Ruijven, wereldkampioen op de 500 meter, verbleef met de nationale shorttrackselectie in Font Romeu. Eind vorige week werd ze met gezondheidsklachten opgenomen in een ziekenhuis in Perpignan. De diagnose was een auto-immuunreactie, die leidde tot ernstige complicaties, waaronder inwendige bloedingen.

Vanwege die complicaties is Van Ruijven twee keer geopereerd, maar dit heeft niet tot verbetering van haar situatie geleid. Ze verblijft nog altijd op de intensive care, waar ze in een kunstmatig coma wordt gehouden. Het is de verwachting dat deze situatie voorlopig niet zal verbeteren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shorttrackster Van Ruijven (27) ernstig ziek in Frans ziekenhuis

Familie dankbaar

De ziekenhuisopname van Van Ruijven heeft diepe indruk gemaakt op het hele team. De ploeg heeft besloten voorlopig in Font Romeu te blijven, enigszins in de buurt van hun zieke teamgenoot, die in het ziekenhuis wordt omringd door haar naaste familie en vriend Ivar.

Intussen regent het vanuit alle windstreken steunbetuigingen voor de shorttrackster. Die warme reacties zijn in deze zware tijd een enorme steun voor haar naasten. "Daar zijn we iedereen heel erg dankbaar voor", laat haar vader weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore