Kritieke toestand

Shorttrackster Van Ruijven (27) ernstig ziek in Frans ziekenhuis

29 juni 2020 17:27 Aangepast: 29 juni 2020 19:58
Lara van Ruijven Beeld © Getty Images

Shorttrackster Lara van Ruijven (27) is tijdens een trainingskamp in de Franse Pyreneeën ernstig ziek geworden. Ze is opgenomen in een ziekenhuis in Perpignan. Haar toestand lijkt stabiel, maar is kritiek.

Vanwege gezondheidsklachten werd ze eind vorige week in het ziekenhuis opgenomen. Ze blijkt te kampen met een stoornis aan het immuunsysteem, laat de schaatsbond KNSB weten.

In de loop van het weekend ontstonden daarbij ernstige complicaties, meldt de bond. Van Ruijven verblijft voorlopig op de intensive care. "Haar toestand lijkt nu stabiel, maar is nog altijd kritiek", zegt Jeroen Otter, bondscoach van de Nederlandse shorttrackers, die sinds maandagochtend bij haar in het ziekenhuis is.

Van Ruijven, hier in actie op de hometrainer zo'n anderhalve week geleden Van Ruijven, hier in actie op de hometrainer zo'n anderhalve week geleden

De nationale shorttrackselectie verblijft sinds vorige week in Font Romeu, waar het team elke zomer op hoogtestage gaat. Van Ruijven, die recent een schouderoperatie had ondergaan, keek uit naar het trainingskamp. Na een snelle revalidatie zou ze voor het eerst weer op het ijs staan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Ruijven wereldkampioene op 500 meter

Olympisch brons

Van Ruijven, geboren in Naaldwijk, behoorde in 2018 tot het team dat bij de Winterspelen van Pyeongchang olympisch brons behaalde op de aflossing. Vier jaar eerder was ze bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014 eveneens actief.

Van Ruijven veroverde in maart 2019 in Bulgarije de wereldtitel op de 500 meter, haar specialiteit. Ze is meervoudig Nederlands kampioene op de 500 meter. Bij de NK begin dit jaar in Leeuwarden eindigde Van Ruijven in het algemeen klassement als derde.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore