Ga naar de inhoud
Geen interviews meer

Internationals Oranje boycotten Veronica Inside om uitspraken Johan Derksen

Het Nederlands elftal maakte vorig jaar november een statement tegen racisme bij het duel tegen Estland. Beeld © Getty Images

Virgil van Dijk haalt op Twitter keihard uit naar Johan Derksen. "Ver over de grens", schrijft de Oranje-aanvoerder over Derksen, die eerder deze week in het programma Veronica Inside liet blijken weinig begrip te hebben voor de Black Lives Matter-demonstraties. "Wij, Oranje-internationals, laten ons niet meer interviewen door dit programma", laat Van Dijk weten.

Derksen en zijn tafelgenoot René van der Gijp stelden in de uitzending van maandag dat het wel meeviel met het racisme in Nederland. Ze vielen uit tegen de rapper Akwasi, die een toespraak hield tijdens het protest op de Dam. Veronica liet dinsdag weten Derksen niet aan te spreken op zijn uitlatingen. "Uitspraken binnen VI komen voor rekening van de mensen aan tafel", reageerde de zender.

Mening verkondigen

Verschillende bedrijven, waaronder Gamma en SNS Bank, lieten weten niet meer rondom het programma te willen adverteren. Derksen zei vandaag in het AD dat hij zich daardoor niet geremd voelt. "Weet je, ik zit daar om mijn mening te verkondigen en dat zal ik blijven doen tot de laatste snik."

Het bericht van Van Dijk is intussen door tal van collega-internationals gedeeld, ook door speelsters van het Nederlands vrouwenelftal.

'We zijn één team'

De KNVB 'begrijpt de gevoelens van de spelers en speelsters en staat achter hen', meldt de bond. "Als voetbalbond geloven wij in een wereld waarin plaats is voor iedereen, ongeacht huidskleur, geaardheid, afkomst of geloof. We geloven in een maatschappij die samen leeft en geen onderscheid maakt. Of om in voetbaltermen te spreken: we zijn allemaal één team. Racisme, en alle andere vormen van discriminatie, moeten de wereld uit."

Veronica Inside blijft welkom bij persactiviteiten van vertegenwoordigende elftallen, zegt de voetbalbond. "Maar de spelers/speelsters zijn niet verplicht om hen te woord te staan of op andere wijze medewerking te verlenen aan de inhoud van het programma." Overigens zijn dit de gangbare werkafspraken bij de Oranjeteams, benadrukt de bond.

Johan
Lees ook:
Johan Derksen: 'Morgen is er weer een andere rel'