'Genoeg geweest'

Sporters nemen voortouw in roep om gerechtigheid Floyd

02 juni 2020 10:33 Aangepast: 02 juni 2020 10:59
Beeld © Instagram Memphis Depay

'Sporters hebben een voorbeeldfunctie' is een kreet die vaak voorbij komt als een sporter zich binnen of buiten het sportveld misdraagt. Maar in het geval van de protesten die zijn ontstaan na de dood van George Floyd, hebben sporters echt een voorbeeldfunctie en die vervullen ze met verve. Sommigen vertolken zelfs een voortrekkersrol.

Of het nu NBA-basketballers, golfers, tennissers of Formule1-coureurs zijn. Allemaal spreken ze zich uit. En ze vragen ook andere sporters dat te doen. Vaak door een boodschap op social media, maar sommige sporters gaan wat verder. Zo maakte NBA-basketballer Jaylen Brown een rit van 15 uur om deel te nemen aan een protest. 

Ook Nederlands international Memphis Depay liet het niet bij een berichtje. Hij was gisteren aanwezig bij de de demonstratie op de Dam, schreef hij op zijn eigen Instagram. Bokslegende Gerorge Mayweather betaalde de begrafenis van Floyd.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Memphis laat zich zien op bomvolle Dam: 'F*ck racism'

Dat er nauwelijks wedstrijden zijn, is geen reden om niet van je te laten horen. Grootheden als coureur Lewis Hamilton en basketballegende Michael Jordan, weten met woorden te raken. Hamilton riep al zijn collega's op om niet te zwijgen over racisme, maar om zich uit te spreken. Er werd gehoor gegeven aan zijn oproep. 

'Genoeg geweest'

Jordan maande iedereen om vooral geweldloos te protesteren, maar zijn woorden waren klip en klaar. "Het is genoeg geweest. Ik sta achter de mensen die het ingewortelde racisme tegen donkere mensen willen stoppen." Ook grote Amerikaanse sterren als Serena Williams en Tiger Woods spraken zich uit. 

'Eenheid maakt sterk'

Liverpool, de club van Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk, maakte eerder al een prachtig statement. Alle spelers knielden, zoals veel geweldloze demonstranten in de VS dat ook doen.

Dit gebaar is vooral bekend geworden van Colin Kaepernick, een beroemde speler in het American Football. Hij protesteerde vier jaar geleden ook zo tegen de manier waarop zwarte Amerikanen soms onderdrukt worden. Hij knielde destijds bij het volkslied. Wijnaldum schreef bij de foto: 'Eenheid maakt sterk'. 

'Justice for George Floyd'

Wijnaldum en Van Dijk zijn nog in training voor ze het seizoen hervatten. In Duitsland, waar al wel gespeeld wordt, maakten spelers een statement door een band of een shirt te dragen met daarop een steunbetuiging. Dit mag officieel niet, want politieke boodschappen in het voetbal zijn uit den boze. Toch heeft de FIFA nu gezegd dat er coulant mee moet worden omgesprongen, de Duitse voetbalbond had eerder al aangegeven dat ze begrip hebben voor de acties.

Dortmund-spelers Jadon Sancho en Achraf Hakimi droegen een shirt met daarop de tekst 'Justice voor George Floyd' en Schalke-speler Weston McKennie maakte een statement met een band om zijn bovenarm. Acties die we vermoedelijk vaker gaan zien als meer competities hervat worden en de protesten in de VS niet afzwakken. 

Jadon Sancho met een boodschap voor de wereld na een treffer voor Dortmund Jadon Sancho met een boodschap voor de wereld na een treffer voor Dortmund
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalbond FIFA: geen straffen voor steunbetuigingen Floyd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore