Oproep tot verandering

Michael Jordan over racisme VS: 'Het is genoeg geweest'

01 juni 2020 10:00 Aangepast: 01 juni 2020 10:48
Michael Jordan Beeld © ANP

Michael Jordan heeft opgeroepen tot verandering in de Verenigde Staten. "Het is genoeg geweest", schrijft de basketballegende over de dood van George Floyd. In de VS is het al dagenlang zeer onrustig.

"Ik ben diep bedroefd, boos en gepijnigd. Ik voel ieders pijn en verontwaardiging", zegt de 57-jarige Jordan in een verklaring. "Ik sta achter de mensen die het ingewortelde racisme tegen donkere mensen willen stoppen."

Op gepaste wijze

Jordan vindt dat mensen zich moeten laten horen, maar wel op gepaste wijze. De afgelopen dagen werden er veel winkels geplunderd, politieauto's in brand gestoken en gebouwen vernield. "We moeten op een vredevolle manier doorgaan met het gevecht tegen onrechtvaardigheid en onze verantwoordelijkheid nemen", aldus de Amerikaanse sportheld.

Sheriff sluit zich aan bij demonstranten tegen politiegeweld

Steden in de VS zijn al dagen het toneel van zware rellen, sinds de zwarte George Floyd omkwam bij zijn arrestatie. Maar niet elke confrontatie tussen demonstranten en de politie mondt uit in geweld.

"Onze stem moet de druk op de leiders verhogen om de regels aan te passen en anders moeten we ons stemrecht gebruiken voor rigoureuze veranderingen. Ik heb de antwoorden niet, maar onze collectieve stem laat kracht zien; we laten ons niet scheiden door anderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Opnieuw dag van gewelddadig protest in VS: molotovcocktails en brandjes

Serena Williams deelde eerder op de dag een boodschap van haar sponsor Nike, die de slogan 'Just Do It' verving door 'For Once: Don't Do It'. "We moeten niet doen alsof het geen probleem is in de Verenigde Staten", schreef Williams bij het filmpje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Truck rijdt in op demonstranten Minneapolis, chauffeur opgepakt

Opvallend genoeg werd het filmpje van Nike gedeeld door concurrent Adidas. "Alleen samen kunnen we dit veranderen", luidde het commentaar van Adidas.

Ook veel andere grote sporters spreken zich uit over de zaak. "George is vermoord. George was geen mens voor die agent, die z'n leven langzaam en met opzet wegnam", schreef basketballer Stephen Curry van Golden State Warriors een paar dagen geleden al op social media.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore