Sport

Spelers Eredivisie kwart minder waard sinds corona-uitbraak

07 mei 2020 12:17 Aangepast: 07 mei 2020 15:45
Beeld © ANP

Slecht nieuws voor Nederlandse voetbalclubs, die normaal gesproken veel geld verdienen met transferinkomsten: de waarde van spelers in de Eredivisie is met een kwart afgenomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Daardoor zien de clubs gezamenlijk voor 290 miljoen euro aan spelerswaarde verdampen.

Dat blijkt uit een berekening van Football Benchmark, een onderdeel van accountantskantoor KPMG. De daling van de spelerswaarde in de Eredivisie is vergelijkbaar met de andere grote competities van Europa.

In heel Europa zijn de profcompetities stilgelegd. Clubs lopen daardoor geld mis, omdat ze bijvoorbeeld geen geld verdienen aan toegangskaartjes en de bierverkoop tijdens de wedstrijden.

Meeste inkomsten weg

Bovendien is de kans groot dat ook de sponsorinkomsten zullen teruglopen, waarschuwen de onderzoekers. Sponsoren, die zelf ook geraakt worden door de coronacrisis, haken mogelijk af nu de stadions voorlopig leeg blijven.

"Zonder live voetbal missen zij het grootste deel van hun inkomsten. Een aantal clubs heeft dan ook liquiditeitsproblemen, worstelt met het betalen van schulden en is niet langer in staat te investeren", zegt Paul Adriani van KPMG.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlands voetbal kan 1 september weer worden opgestart

Minder geld te besteden

Dat is volgens Football Benchmark een van de belangrijkste redenen waarom de transfersommen omlaag zullen gaan: clubs hebben simpelweg minder te besteden.

Dat is slecht nieuws voor clubs die afhankelijk zijn van transfers om hun begroting op orde te krijgen. Tot voor kort konden zij hoge prijzen vragen voor hun talenten, omdat de vraag groot was.

Nu kunnen een handvol kopende clubs gebruik maken van de zwakke positie van hun tegenpartij en lagere prijzen uitonderhandelen. Anders gezegd: De transfermarkt verandert van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt.

De grote clubs van Europa zullen bovendien terughoudend zijn met miljoenentransfers, nu veel Europeanen het economische moeilijk hebben en de ziekenhuizen vol liggen. Miljoenentransfers liggen altijd al gevoelig bij een deel van de fans, maar die emotie zal nu sterker zijn dan anders.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Groen licht in Duitsland: 'Bundesliga wordt volgende week hervat'

Geen wedstrijden

Een andere reden voor de dalende marktwaardes is dat voetballers geen wedstrijden spelen en minder gezamenlijk trainen. Hierdoor zijn zij simpelweg minder fit en hebben ze geen wedstrijdritme.

Bovendien hebben ze nu niet de mogelijkheid om hun kunsten wekelijks te laten zien aan een groot publiek en hun transferwaarde op te krikken met een geniale actie of een wonderschoon doelpunt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duizelingwekkend transferrecord in de topcompetities

Nederland opleidingsland

De klap van lagere transferinkomsten zou in Nederland wel eens extra hard kunnen aankomen. De Eredivisie geldt als een opleidingsinstituut voor de grote competities van Europa. Transferinkomsten zijn voor veel clubs cruciaal om de begroting rond te krijgen.

"Bij een aantal clubs is de waarde van de spelers inmiddels gedaald tot onder het bedrag waarvoor zij op de balans staan. Dat betekent dat zij forse verliezen moeten nemen", zegt Adriani van KPMG.

Afgelopen zomerstop was de Eredivisie de grootste netto ontvanger van transferinkomsten van Europa, net voor de Portugese Primeira Liga. Per saldo verdienden de Nederlandse clubs 250 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Lucratiefste seizoen ooit voor Ajax dankzij De Ligt-miljoenen

FC Emmen het hardst geraakt

Dat bedrag werd vooral gestuwd door de megatransfers van Mathijs de Ligt (85,5 miljoen euro) en Frenkie de Jong (75 miljoen euro) van Ajax naar respectievelijk Juventus en Barcelona.

Voor talent Donny van der Beek kan Ajax sinds de coronacrisis flink minder geld vragen, becijferde Football Benchmark. Zijn marktwaarde zou zijn gedaald van 47,4 miljoen naar 41,8 miljoen euro.

Overigens staat Ajax er financieel gezien relatief goed voor, mede door de recordtransfers van vorig jaar. Volgens de onderzoekers wordt FC Emmen relatief gezien het hardst geraakt door de waardedaling van de spelers. De waarde van de Drentse selectie daalde van 21 miljoen naar 14 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore