Het onmogelijke waarmaken

Populaire training in coronatijd: de Mount Everest beklimmen

05 mei 2020 07:26 Aangepast: 05 mei 2020 07:30
James Piccoli, hier op archiefbeeld Beeld © Chris Graythen/Getty Images

De Mount Everest beklimmen op de racefiets. Dat is niet te doen, maar toch is 'Everesting' razend populair nu er geen wedstrijden gereden worden door de wielerprofs. Bij die uitdaging klim je 8848 meter op dezelfde berg, of thuis op de hometrainer als je niet naar buiten mag.

Verder zijn de regels simpel: je mag niet tussentijds stoppen. 8848 hoogtemeters, dat is meer dan het dubbele van de Touretappe van dit jaar met de meeste hoogtemeters. In de etappe van Châtel-Guyon naar Puy Mary gaan de renners dit najaar, áls de Tour doorgaat, een slordige 4400 hoogtemeters bedwingen. 

Profs als Giulio Ciccone, een begenadigd klimmer, Luke Rowe en Mark Cavendish waagden zich al aan de challenge. Ciccone zat uiteindelijk 11 uur op de fiets, maar fietste ook wel wat extra hoogtemeters. Hij kwam uit op meer dan 10.000 hoogtemeters. 

'Nooit zo afgezien'

De reacties van de renners verraden dat dit geen misselijke opgave is. Ciccone gaf aan 'nog nooit zo afgezien' te hebben op de fiets. Cavendish, die als sprinter niet bekend staat om zijn klimcapaciteiten, zei op zijn Instagram: 'Het was wreed'. Hij zat ruim tien uur op de fiets. 

Waar de buitenlandse renners vaak verplicht thuis moesten trainen, deed het Nederlandse wielertalent Adne Koster de challenge gewoon buiten. Hoewel gewoon, de in het doorgaans vlakke Drenthe woonachtige Koster, moest wel op zoek naar een berg. Die vond hij in de VAM-berg bij Wijster. Deze voormalige vuilnisbelt heeft een hoogte van 48 meter. 

'Niet mooi meer'

Koster begon 's ochtends om 5.00 uur en om 20.20 uur 's avonds, na 300 keer klimmen en dalen, had hij het gehaald. Koster kwam uit op meer dan 9000 hoogtemeters. Ook de 19-jarige Koster had wel afgezien, zo zei hij tegen RTV Drenthe: "De laatste 50 ronden waren niet mooi meer." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Creatief met sport-app Strava: routes vormen corona-boodschap

Baas boven baas

Profrenner James Piccoli ging nog een stapje verder. De Canadees beklom afgelopen weekend maar liefst 100 keer de Camillien-Houde, een berg bij zijn woonplaats Montréal.  Zodoende kwam hij na 14 uur fietsen uit op een slordige 12600 hoogtemeters. De profrenner legde zijn actie wel vast op Strava, maar verklapte vooraf niet hoe laat hij zou vertrekken. Hij wilde voorkomen dat veel mensen stukjes mee gingen fietsen. 

Het ging Piccoli niet alleen om de prestatie, hij liet zich sponsoren en haalde daarmee zo'n 15.000 dollar op voor beschermingsmiddelen voor ziekenhuispersoneel in Canada. De vrouw van Piccoli werkt in de zorg.

Of 'Everesting' ook de komende weken populair blijft onder profs is de vraag. De UCI presenteert vandaag de nieuwe wielerkalender en in steeds meer landen mogen profs weer buiten trainen. Het echte werk komt er weer aan, zo is de hoop.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sagan na zeven weken weer naar buiten: 'Kan niet wachten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore