Ga naar de inhoud
Euro 2016

Finale EK voetbal: Nike-Adidas 2-0

Ronaldo en zijn Portugese team: gesponsord door Nike

Mocht je denken dat in de finale van het EK voetbal Frankrijk en Portugal tegen elkaar spelen, dan zullen we je snel uit de droom helpen: dat is niet zo. Het zijn Nike en Adidas en de uitslag is 2-0.

De strijd op het EK gaat niet alleen om landen, maar ook om merken die het tegen elkaar opnemen. Zo proberen Adidas, Nike, Puma en andere merken aansprekende teams en nationale elftallen te sponsoren. Wat is er nou mooier dan dat de nieuwe kampioen op jouw schoenen speelt: jij bent dan ook kampioen.

Bij Adidas zullen ze tijdens de finale niet voor de televisie zitten. Voor het eerst in drie decennia staat er geen elftal in de finale dat Adidas als sponsor heeft. Het is zelfs nog veel erger voor de Duitsers: grote concurrent Nike sponsort zowel Frankrijk als Portugal. Het is dus Nike tegen Nike, zodat Nike sowieso de nieuwe Europees kampioen is.

Adidas won bijna alle finales die het speelde

In 1980, 1984, 1988 en 2008 was het Adidas-Adidas in de finale. De Duitsers stonden ook nog eens in alle resterende finales van het EK voetbal (sinds 1980) in de finale. Ze wonnen alle wedstrijden, behalve in 1992, toen Denemarken die Mannschaft versloeg en totaal onverwacht als winnaar uit de bus kwam.

Adidas en Nike staan al veel langer tegenover elkaar. Een doekje voor het bloeden voor Adidas is dat het in financieel opzicht nog wél wint van de Amerikanen. Adidas zegt een recordomzet te verwachten van 2,5 miljard euro. Dat is meer dan de 2,1 miljard dollar waar Nike op rekent en de omzet van Nike daalt ook nog eens. Kunnen ze bij Adidas tijdens de finale toch nog ontspannen genieten!

Meer rtlz.nl:

Thumbnail