Coronavirus

'Olympische Spelen Tokio worden uitgesteld'

23 maart 2020 18:48 Aangepast: 24 maart 2020 10:01
De Olympische Spelen van Tokio zullen worden verplaatst. Beeld © ANP

De Olympische Spelen in Tokio, die voor juli dit jaar op het programma staan, worden uitgesteld. Vermoedelijk worden ze in 2021 gehouden, maar daar wordt over nagedacht.

USA Today komt met deze primeur en baseert zich daarbij op IOC-lid Dick Pound. Het Canadese IOC-lid zegt dat het International Olympisch Comité snel met mededelingen zal komen.

De Olympische Spelen zouden op 24 juli beginnen. Het IOC en de Japanse regering houden vooralsnog vast aan die datum, maar veel atleten hebben al laten weten dat ze het doorgaan van de Spelen onverantwoord vinden vanwege de wereldwijde corona-pandemie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote meerderheid atleten wil uitstel Spelen van Tokio

Landen komen niet

Het Canadese Olympisch Comité gaf al aan niet deel te willen nemen. Ook de Britten en Noren hebben gezegd geen deelnemers af te vaardigen als de Spelen niet worden verplaatst. Het NOC*NSF, het Nederlands Olympisch Comité, wil alleen atleten afvaardigen als de corona-pandemie is bezworen. Ze juichen het toe dat het IOC nu onderzoekt of uitstel nodig is. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NOC*NSF steunt besluit IOC uitstel Spelen te onderzoeken

WHO

Eerder vandaag gaf wereldgezondheidsorganisatie  WHO al aan dat er 'heel snel' een beslissing komt over de Spelen. Ze gaan niet over het uitstel, maar hinten er wel op. Topman Mike Ryan van de WHO liet weten: "We zijn ervan overtuigd dat het IOC noch de Japanse regering ook maar enig risico gaat nemen dat de gezondheid van atleten en toeschouwers in gevaar kan brengen." 

Alles bij elkaar lijkt het vrijwel uitgesloten dat de Spelen daadwerkelijk in juli van dit jaar van start gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Topman WHO: heel snel beslissing over Olympische Spelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore