Ga naar de inhoud
Sport

Frankrijk vs Portugal: wat levert een beker op?

Beeld © ANP

Frankrijk en Portugal strijden vanavond om het EK-goud. En die beker is niet het enige wat het winnende team mee naar huis neemt: nooit eerder was de prijzenpot zo groot.

Als Frankrijk vanavond wint, neemt het 26,5 miljoen euro cash mee naar huis. Portugal moet het met iets minder doen: 25,5 miljoen euro.

Het verschil in het bedrag zit hem in de hoeveelheid wedstrijden die de teams gewonnen hebben in de groepsfase. Portugal speelde drie keer gelijk, waardoor het per wedstrijd 0,5 miljoen euro binnentikte. Wint een land een voetbalwedstrijd in de eerste ronde, zoals Frankrijk twee keer deed, dan krijgt het 1 miljoen euro per keer.

Elke wedstrijd is cashen

De verliezende teams gaan ook niet met lege handen naar huis: sowieso krijgen alle 24 teams een startbonus van 8 miljoen euro. Wanneer ze doorgingen naar de achtste finale kwam daar, naast het prijzengeld per wedstrijd, nog eens 1,5 miljoen euro bovenop.

Wie in de achtste ronde en daarna de halve finale doorkwam kreeg respectievelijk nog 2,5 miljoen en 4 miljoen euro bovenop dat bedrag. 

Prijzenpot loopt nog verder op

In totaal heeft Frankrijk op deze manier al 18,5 miljoen euro opgehaald. De accountant van het Portugese team mag tot nu toe al 17,5 miljoen euro op de balans bijschrijven.

Of de mannen vanavond winnen, of niet: de prijzenpot loopt sowieso nog verder op voor beide teams. De winnaar krijgt 8 miljoen euro en de andere partij mag nog steeds rekenen op 5 miljoen euro. 

Hoogste prijzenpot tot nu toe

Daarmee is de prijzenpot de grootste ooit. In totaal heeft de Europese voetbalbond UEFA 301 miljoen euro beschikbaar om uit te keren aan de teams. Ter vergelijking: vier jaar geleden ging het nog om 196 miljoen en in 2008 om 184 miljoen euro. Dat is niet voor niets, want het aantal deelnemende landen steeg ook flink: van 16 naar 24.

De voetbalbond komt aan al dat geld door onder andere de tv-inkomsten. Doordat er dit jaar meer landen meedoen, stijgt de opbrengst ook tot een record. Het Financieele Dagblad schreef eerder al dat het bedrag van iets meer dan 900 miljoen euro is gestegen naar 1 miljard.  

Totale waarde teams: 826 miljoen

Veel geld? Mwoa, niet echt. De totale transferwaarde van alle spelers op het veld én op de bank komt momenteel uit op zo’n 826,5 miljoen euro. Deze informatie is op basis van de gegevens van de Duitse website transfermarkt.de, die de actuele transferwaarde van alle spelers bijhoudt.

Het totale team Franse team zou volgens deze gegevens zo’n 487 miljoen euro waard zijn. De duurste speler is Antoine Griezmann, met een actuele marktwaarde van 70 miljoen euro. Het Portugese team is zo’n 339,5 miljoen euro waard. Daar moeten we bij zeggen dat Cristiano Ronaldo de teller flink doet oplopen: hij is momenteel 110 miljoen euro waard. 

Meer op rtlz.nl: