Gezondheidsproblemen in familie

Sven Kramer trekt zich terug van WK: 'Het is gewoon soms te veel'

29 februari 2020 21:11 Aangepast: 29 februari 2020 21:35
Beeld © ANP

Met pijn in zijn schaatshart houdt Sven Kramer de WK allround in Hamar na de eerste dag voor gezien. "Het is een heftige tijd, als sportman wil je natuurlijk alles rijden, soms ook misschien tegen beter weten in. Het is gewoon soms te veel, ook voor Sven Kramer."

Het seizoen van de 33-jarige Fries is nu voorbij, aangezien hij zich voor de wereldbekerfinale komend weekeinde in Heerenveen niet heeft geplaatst.

"Natuurlijk heb ik in de afgelopen dagen soms gedacht: 'waarom ben ik hier'?" , zei hij in zijn Noorse hotel. "Maar je traint niet al die jaren voor slechts een paar wedstrijden. Ik rijd voor mijn gevoel toch al te weinig, door omstandigheden", doelde hij op zijn kwetsbare rug. "Ik heb vooraf een afweging gemaakt en gezegd: 'oké, we gaan erheen en dan moet je ook de knop omzetten."

Gezondheidsproblemen

Kramer stond na twee afstanden twaalfde in het klassement. Hij liet in de aanloop naar de WK weten dat hij er met zijn hoofd eigenlijk helemaal niet bij was vanwege gezondheidsproblemen in de familie.

"Daar ga ik ook nu verder niet op in. Ik begrijp dat er daardoor wordt gespeculeerd. Het gaat echter niet om mij. De mensen om me heen hebben er niet voor gekozen om een beroemde sportman in de familie te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sven Kramer geeft uniek kijkje in privéleven

Kramer: "Als je vermoeid bent en je hebt het moeilijk, dan wegen de fysieke ongemakken tien keer zwaarder. Dan wordt het een optelsom en dat is jammer. Dat is moeilijk te accepteren."

Kramer gaf aan dat hij zelf in eerste instantie nog niet aan een afmelding voor de tweede WK-dag had gedacht. "Soms is het fijn als je in bescherming wordt genomen door je team. Dat is net gebeurd en ergens voelt het als een soort opluchting ofzo, maar leuk is het niet."

Kramer heeft er geen spijt van dat hij ondanks een heel zware en emotionele week aan het avontuur in Hamar is begonnen. "Achteraf kun je zeggen dat ik het niet had moeten doen, maar zo zit ik niet in elkaar. Als je ergens voor kiest, dan kiest je ervoor, met z'n allen. En dan gaan we ervoor en soms pakt het minder goed uit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knieletsel Sven Kramer na aanrijding lijkt mee te vallen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore