Sport

IOC-bestuurder wil Olympische Spelen mogelijk jaar uitstellen door corona

27 februari 2020 08:30 Aangepast: 27 februari 2020 09:09
Een toerist in de wijk Akihabara, Tokio. Beeld © Getty Images

Pas als de wereldgezondheid werkelijk in gevaar is door het coronavirus, moeten de Olympische Spelen in Tokio worden geschrapt. Het mondiale sportevenement zou dan met een jaar uitgesteld kunnen worden, aldus Dick Pound, een van de langstzittende leden van het Internationaal Olympisch Comité.

Pound denkt dat een snel besluit nog niet nodig is. "Drie tot twee maanden voor de opening moet wel duidelijk zijn of de situatie voldoende onder controle is. Maar laat helder zijn dat wij er alles aan doen om de Spelen door te laten gaan en we de sporters in Tokio willen zien vanaf 24 juli."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt?

De Canadese bestuurder, voormalig vicevoorzitter van het IOC, ziet de ernst in van de situatie. "Het virus verspreidt zich gemakkelijk en dat is verontrustend, maar we zitten wel op het hoogtepunt van het griepseizoen. Meestal neemt het af in de warmere maanden, dus in april of mei kan het al voorbij zijn."

De Spelen opschorten naar een latere periode in het jaar is onwenselijk, meent Pound. "Dat bijt te veel met de overvolle sportkalender. Ik zou pleiten voor uitstel met een jaar."

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore