WK Afstanden

Drie keer goud voor Nederland: Wüst, Nuis en Bergsma winnen

17 februari 2020 00:53 Aangepast: 17 februari 2020 07:43
Ireen Wüst (links) en Jorrit Bergsma (rechts) wonnen een gouden medaille. Beeld © ANP

Nederland heeft op de laatste schaatsdag van het WK Afstanden drie gouden medailles in de wacht gesleept. Ireen Wüst en Kjeld Nuis wonnen goud op hun 1500 meter, Jorrit Bergsma sleepte op verrassende wijze de massastart voor mannen binnen.

Ireen Wüst zette gisteren een fantastische prestatie neer door voor de vijfde keer in haar carrière de wereldtitel op de 1500 meter te veroveren. Ze behaalde daarmee haar 21ste wereldtitel in totaal.

Drie gouden plakken

Schaatser Kjeld Nuis heroverde de wereldtitel op de 1500 meter. De kampioen van 2017 finishte in de laatste rit in een tijd van 1.41,66. Hij was daarmee 0,07 seconden sneller dan ploeggenoot en titelverdediger Thomas Krol, die zilver won.

Jorris Bergsma verraste op de massastart. De 34-jarige Fries won goud, nadat hij in de laatste ronde brutaal de koppositie pakte. Bergsma sloot hiermee een voor hem niet erg succesvol WK toch nog geweldig af.

Jorrit Bergsma wint verrassend goud, nadat ploeggenoot Arjan Stroetinga ten val kwam. Jorrit Bergsma wint verrassend goud, nadat ploeggenoot Arjan Stroetinga ten val kwam.

Wüst sleept 21ste (!) wereldtitel binnen

Ireen Wüst schaatste de 1500 meter in een tijd van 1.50,92. De Russin Evgeniia Lalenkova pakte zilver met 1.51,13. Haar landgenote Elizaveta Kazelina eindigde als derde in 1.51,41.

Wüst pakte haar eerste wereldtitel op de schaatsmijl in 2007, eveneens in Salt Lake City. Daarna was ze op de 1500 meter ook de beste van de wereld in 2011, 2013 en 2019. 

Ireen Wüst met haar gouden medaille. Ireen Wüst met haar gouden medaille.

Wüst nog altijd geen wereldrecord

Wüst mikte zondag naast titelprolongatie ook op een wereldrecord. De mondiale toptijd van de Japanse Miho Takagi (1.49,83, vorig jaar gereden in Salt Lake City) bleef echter buiten bereik.

Daardoor wacht Wüst in haar unieke carrière nog wel altijd op haar eerste wereldrecord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ireen Wüst wil nog dat wereldrecord'

Kjeld Nuis won goud op de 1500 meter. Kjeld Nuis won goud op de 1500 meter.

Nuis goud op 1500 meter

Nuis, die eerste werd op de 1500 meter, kon zijn geluk niet op. Hij had zich door ziekte niet geplaatst voor dit toernooi, maar werd aangewezen door de bond. "Dit voelt zó lekker, ik ben echt mega-blij", vertelde hij aan de NOS. "Ik heb hier keihard voor gewerkt. Ik had een tijdje geen 1500 meter meer gereden, maar je ziet, als het moet dan sta ik er."

Ploeggenoot Krol won zilver, en de Amerikaan Joey Mantia pakte brons met een tijd van 1.42,16.

Thomas Krol, Kjeld Nuis en Joey Mantia tijdens de huldiging op de 1500 meter. Thomas Krol, Kjeld Nuis en Joey Mantia tijdens de huldiging op de 1500 meter.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse schaatssters prolongeren WK-goud op teamsprint

Bergsma: 'Mooier had het niet gekund'

Dat Bergsma de massastart won, kwam als een totale verrassing. Hij moest veel werk verzetten om bij een vroege kopgroep van vier man te komen. Bergsma, die in de afgelopen dagen niet bepaald een succesvol WK afwerkte, reed daarna op pure kracht en kwaliteit naar zijn eerste wereldtitel op dit olympische onderdeel.

De Canadees Jordan Belchos eindigde als tweede en diens landgenoot Antoine Gélinas-Beaulieu kwam als derde over de streep.

"Het duurde even voordat ik het gat dicht had gereden", sprak Bergsma bij de NOS stralend. "Maar toen ik er eenmaal bij zat, kon ik even uitrusten en op adem komen. In de laatste ronde kon ik erop en erover gaan. Het was een harde wedstrijd en zo wil ik het precies hebben, anders kan ik niet winnen. Het is fantastisch dat ik dit WK met de wereldtitel heb kunnen afsluiten. Mooier had het niet gekund."

Jorrit Bergsma met zijn gouden medaille. Jorrit Bergsma met zijn gouden medaille.

Arjan Stroetinga, de ploeggenoot van Bergsma, kwam op driekwart van de race ten val en reed de wedstrijd niet uit. Stroetinga won de wereldtitel in 2015 en eindigde een jaar later als tweede.

Nederland voert lijst aan

Nederland sleepte tijdens de drie schaatsdagen in Salt Lake City veertien medailles binnen. In totaal wonnen de Nederlandse schaatsers zeven gouden, vijf zilveren en twee bronzen plakken. Nederland voert daarmee net als vorig jaar de lijst aan. Gevolgd door Rusland (12 medailles) en Canada (9 medailles).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore