Ga naar de inhoud
Honderden slachtoffers

Amerikaanse bond biedt misbruikte turnsters 200 miljoen

De Amerikaanse turnbond wil een einde aan de rechtszaak met de honderden slachtoffers van de veroordeelde teamarts Larry Nassar. Daarom bieden ze schadevergoeding van in totaal 215 miljoen dollar, ongeveer 200 miljoen euro. Toch willen de slachtoffers dat er meer gebeurt.

Turnbond USA Gymnastics hoopt alle juridische zaken hiermee in één keer te kunnen schikken. De dader, Larry Nassar, was eerder al veroordeeld voor 175 jaar cel wegens misbruik van een enorm aantal, veelal minderjarige, turnsters. 

De rechtszaak deed veel stof opwaaien, onder andere vanwege het grote aantal slachtoffers. De aangifte is gedaan door honderden turnsters en hun ouders. Onder hen bevonden zich olympische kampioenen als Alexandra Raisman, McKayla Maroney en Simone Biles.

'Nu gaan we jouw wereld verwoesten'

02:27
Oud-teamarts Larry Nassar werd tijdens zijn rechtszaak door de rechter gedwongen om te luisteren naar de verklaringen die zijn slachtoffers aflegden. 150 (oud-) turnsters kwamen aan het woord.

Te weinig garanties

Tegen de turnbond loopt nu nog een aparte zaak van ongeveer 300 slachtoffers, omdat de bond volgens de turnsters te weinig heeft gedaan om hen te beschermen. USA Gymnastics wilde deze zaak schikken, maar dat lijken de slachtoffers niet te accepteren. 

Advocaten van de slachtoffers hebben namelijk negatief gereageerd op het voorstel van USA Gymnastics. Er zouden te weinig garanties in staan om de sporters in de toekomst voor de misstanden te beschermen. Bovendien weigert de bond verantwoording te nemen voor wat zich in het verleden heeft voorgedaan. Eén van de advocaten noemen het voorstel tegenover New York Times 'niet alleen onwerkbaar, maar ook onredelijk'.

175
Lees ook:
175 jaar cel voor ex-teamarts om seksueel misbruik turnsters VS