Nog geblesseerd

Ingewikkeld, maar het kan: boksende Badr Hari naar Olympische Spelen Tokio

16 januari 2020 12:03 Aangepast: 16 januari 2020 15:27
Badr Hari verkoopt Rico Verhoeven een muilpeer. Beeld © EPA

Er zitten nogal wat haken en ogen aan het plan, maar er bestaat een kans dat Badr Hari (35) Nederland op de Olympische Spelen vertegenwoordigt. De Nederlandse Boksbond heeft de kickbokser gevraagd of hij dat ziet zitten.

Volgens Boris van der Vorst, de voorzitter van de boksbond, heeft Hari potentie om mee te doen aan de Spelen in Tokio (2020) of zelfs de spelen van Parijs daarna. In 2024 is de kickbokser 39. 

Training hervatten

Hari staat onder contract bij de kickboksorganisatie Glory, maar staat volgens De Telegraaf niet onwelwillend tegenover een olympisch avontuur. Dan moet zijn werkgever hem wel een paar maanden laten gaan, iets waar nog over onderhandeld zou moeten worden.

Volgens Van der Vorst moet er ook nog met sportkoepel NOC*NSF gesproken worden over een eventuele deelname. Daar komt nog eens bij dat Hari zijn laatste gevecht tegen Rico Verhoeven moest opgeven met een enkelblessure. Een kleine week geleden wekte hij op Instagram wel de suggestie binnenkort weer te gaan trainen.

Of Rico Verhoeven ook op het lijstje van de boksbond staat, wil Van der Vorst niet zeggen. De Brabander is sinds 21 juni 2014 wereldkampioen zwaargewicht bij Glory. Wat deelname in Tokio voor hem nog lastiger zou maken. "Dan moet hij het kickboksen tijdelijk stopzetten, maar hij heeft titels in bezit", zegt Van der Vorst. De kans bestaat dat Verhoeven die dan kwijtraakt.

Badr Hari als bokser

Hoewel Hari sinds zijn 7de aan kickboksen doet, staat hij bekend als een goede bokser. In het verleden trainde hij bijvoorbeeld met de bekende Amerikaanse bokscoach Nazim Richardson. Daar komt nog eens bij dat de Amsterdammer in het verleden als eens zei dat boksen eigenlijk zijn grote liefde is.

In 2012 was er kort sprake van dat Hari voor Marokko naar de Olympische Spelen in Londen gaan. Dat kwam er toen niet van omdat de kwalificatiemomenten niet in zijn schema pasten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Badr Hari tegen fans en Rico: 'Ik kom terug, wees voorbereid'

Bij Glory komt Hari uit voor Marokko, maar voor de Olympische Spelen maakt dat niet uit. Schaatser Bart Veldkamp won in 1992 voor Nederland bijvoorbeeld schaatsgoud op de 10 kilometer en pakte in 1998 nog eens brons op de 5 kilometer, maar toen als Belg. Een ander voorbeeld is schaatser Ted-Jan Bloemen, die in 2018 olympisch goud op de 10 kilometer won, nadat hij vier jaar eerder Canadees geworden was.

Kwalificatie

Mocht het concreet worden, dan staan er de komende maanden twee kwalificatietoernooien op de bokskalender. Eerst van 13 tot 23 maart in Londen en als kwalificeren daar niet lukt, kan Hari het tussen 13 en 24 mei in Parijs nog een keer proberen.

Het grootste deel van zijn carrière zat de kickbokser ruim boven de 100 kg., wat zou betekenen dat hij uitkomt in de klasse van de supergewichten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore