Schaatsen

Jutta Leerdam grijpt titel op 500 m NK schaatsen

28 december 2019 15:56 Aangepast: 28 december 2019 16:31

Schaatsster Jutta Leerdam heeft bij de NK afstanden in Heerenveen goud veroverd op de 500 meter. De 20-jarige sprintster van Team Reggeborgh zegevierde in een tijd van 37,75 seconden. Daarmee reed ze een persoonlijk record.

Leerdam, vorig seizoen derde, behaalde haar eerste Nederlandse titel op deze afstand. Ze won vorig seizoen al wel de nationale titel op de sprintvierkamp.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jutta Leerdam: 'Nooit verwacht nu al met de top mee te schaatsen'

Letitia de Jong (26) pakte zilver met een tijd van 37,93. Het brons ging naar de 19-jarige Femke Kok, die met 38,14 eveneens een persoonlijk record neerzette.

Deelname WK afstanden

De eerste drie van het klassement verzekerden zich van deelname aan de WK afstanden half februari in Salt Lake City. Voor de EK afstanden komende maand in Heerenveen zijn ze nog niet geplaatst, omdat de 500 meter voor vrouwen buiten de top tien valt van de zogenoemde selectievolgorde voor dat toernooi. Aan dat evenement mogen namens Oranje zowel bij de mannen als vrouwen maximaal tien rijders deelnemen. Bij de Winterspelen is dat eveneens het geval.

Femke Beuling (20) reed eveneens een persoonlijk record (38,23), maar belandde net naast het podium (vierde). Tweevoudig kampioene Jorien ter Mors, vrijdag tiende op de 1500 meter, stelde met de zesde plaats (38,46) opnieuw teleur. Ook de onttroonde titelhoudster Janine Smit (tiende in 38,66) kon de verwachtingen niet waarmaken.

Geïnspireerd door vol Thialf

Leerdam, die zondag op haar favoriete 1000 meter opnieuw wil toeslaan, ging eerst nog wel vals van start. "Ik was zenuwachtig, omdat het de laatste weken al heel lekker ging. Dat wil je dan juist op dit toernooi natuurlijk graag laten zien. Gelukkig ging het bij de tweede startpoging wel goed. Ik reed mijn snelste opening ooit en ook een goed rondje. Ik voelde de steun van het publiek. Een vol Thialf inspireert me echt."

Leerdam, begin november in Thialf nog maar vierde bij de wereldbekerkwalificatie, was over haar winnende race nog niet helemaal tevreden. "Ik heb eigenlijk nog nooit voor mijn gevoel een vlekkeloze race gereden. Nu ook niet. Op de laatste 200 meter wilde ik te graag en te snel naar de finish. Daardoor ging ik te gehaast schaatsen. Er zit dus nog rek in bij mij. Het kan en moet nog beter."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore