Ga naar de inhoud
Ook Olympisch ticket

Handbalsters schrijven historie: Nederland voor het eerst wereldkampioen

Tess Wester schreeuwt het uit van blijdschap Beeld © EPA

De Nederlands handbalsters zijn wereldkampioen na een thriller in de finale tegen Spanje (29-30). Het is de grootste prijs in de geschiedenis van het Nederlandse handbal. Door de prestatie heeft Oranje zich ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Tokio.

Het team van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade was in de finale van het WK in Japan te sterk voor Spanje.

Moeilijk begin

Oranje startte wat stroef en kwam vier doelpunten achter (9-5). Nederland kwam goed terug en nog voor rust nam Oranje drie punten voorsprong (13-16).

Na rust kwamen de Spaanse dames knap terug maar favoriet Nederland kon met samengeknepen billen de overwinning over de streep trekken, ook dankzij een uitblinkende keepster Tess Wester. Bij 29-29 kreeg Nederland een strafworp die werd benut door topscorer Lois Abbing: 29-30.

Naar Olympische Spelen

Het was pas de tweede keer dat Oranje in de finale van een WK stond. In 2015 lukte het niet. Noorwegen was toen te sterk.

Destijds was het zilver wel een daverende verrassing, want nooit eerder had een Nederlands handbalteam eremetaal veroverd.

Alleen de wereldkampioen plaatste zich in Japan voor de Olympische Spelen, die volgend jaar in datzelfde land plaatsvinden. Het is na 2016 de tweede keer dat Oranje naar de Spelen gaat.

Jonge handbalfans euforisch na WK-winst: 'Kan het niet geloven'

00:43
Handbalster
Lees ook:
Handbalster Snelder: goud onbeschrijflijk mooi