Najaarsklassieker

Historische zege: Mollema wint Ronde van Lombardije

12 oktober 2019 16:47 Aangepast: 12 oktober 2019 17:02
Bauke Mollema in zijn eentje over de streep. Beeld © AFP

Een historische zege voor wielrenner Bauke Mollema. Hij won vandaag dé najaarsklassieker: de Ronde van Lombardije. Mollema voegde zo voor het eerst een 'monument' toe aan zijn erelijst. "De andere jongens zijn explosiever dan ik. Toen het even inzakte, wist ik dat ik moest gaan."

De 32-jarige Mollema sprong op 19 kilometer van de streep weg uit de groep met favorieten. Dat bleek een gouden zet, want niemand kon hem bijbenen. Hij soleerde tot aan de finish in Como.

"De afdaling ging ook heel goed. Ik wist dat ze daar niet sneller dan ik zouden gaan. De laatste 10 kilometer heb ik constant vol gas gegeven. Ongelooflijk om deze race te winnen", zei Mollema met een stralende lach.

Nooit eerder zo'n klassieker gewonnen

De renner van Trek-Segafredo won in 2016 de Clásica San Sebastián. Een jaar later schreef Mollema ook een etappe in de Tour de France op zijn naam. Maar nooit won hij zo'n grote klassieker. Mollema was dan ook erg emotioneel toen hij na de finish besefte wat hij had gepresteerd.

De geboren Groninger behoorde vooraf niet tot de grote favorieten. "Misschien onderschatten ze me wel. Ik voelde me de hele week al goed, eigenlijk de laatste weken al. Ik wachtte op mijn moment. Gelukkig was dat moment vandaag", die op het podium tijdens het Wilhelmus even zijn ogen sloot. De opwellende tranen verraadden wat het winnen van één van de vijf 'monumenten' met hem deed.

Eerste Nederlandse winnaar na 1981

Mollema is met zijn zege de eerste Nederlandse winnaar van 'Lombardije' sinds Hennie Kuiper in 1981.

RTL Nieuws/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore