Als er geen miljoenen worden geïnvesteerd in spoor- en stationsaanpassingen tussen Haarlem en Zandvoort, dan rijden er voortaan geen treinen meer bij grote evenementen op het circuit Zandvoort, zoals de Jumbo Racedagen of de Formule 1.
Dat hebben NS en ProRail volgens wethouder Berkhout van de gemeente Haarlem aangegeven in gesprekken over de bereikbaarheid van Zandvoort, waar volgend jaar mei een Grand Prix verreden gaat worden.
De opstelling van de spoorbedrijven blijkt uit een brief die de wethouder naar de gemeenteraad heeft gestuurd, in aanloop naar een commissievergadering over de kwestie.
Tien treinen per uur
NS en ProRail verwachten zo'n toeloop van bezoekers dat ze deze met de huidige vier of zes treinen per uur niet veilig aan en af kunnen voeren van de perrons. Het is daarom de bedoeling dat er in mei 2020, tijdens de Dutch GP, tot tien treinen per uur gaan rijden.
Om dit mogelijk te maken, hebben verschillende overheden 7 miljoen euro uitgetrokken, om perron- en spooraanpassingen te kunnen doen. Vier gemeentes, de rijksoverheid en de provincie Noord-Holland trekken de portemonnee. Maar in de gemeentes en de provincie hebben raadsleden en Statenleden er nog iets over te zeggen en dus is het nog niet zeker dat het geld er ook daadwerkelijk komt.
De spoorbedrijven zetten dus alvast de nodige druk op de besluitvorming.
Gevaarlijke situaties
Van een ultimatum - 'geen centen, dan ook geen treinen' - is volgens een woordvoerder van ProRail geen sprake. Normaal rijden naar Zandvoort twee treinen per uur, met maximaal 1500 passagiers in totaal. Tijdens de Formule 1 verwacht men dagelijks 40.000 bezoekers aan en af te moeten voeren. "Dat is in de huidige situatie onverantwoord en levert mogelijk gevaarlijke situaties op", aldus de woordvoerder.
"De keus is dan: zorgen voor voldoende treinen, of niet rijden, omdat je geen veilige reis kunt garanderen." Dat klinkt toch als een ultimatum, maar dat wil de woordvoerder niet voor zijn rekening nemen. De gemeente Haarlem reageerde nog niet op een verzoek om toelichting.
Vier gemeentes moeten nog beslissing nemen
In de overige gemeentes, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort komt het onderwerp ook eerst in commissievergaderingen en dan in raadsvergaderingen aan de orde. Van Haarlem wordt een bijdrage verwacht van 977 duizend euro. Bloemendaal moet 144 duizend euro bijdragen, Heemstede 170 duizend en Zandvoort 1,3 miljoen.
De provincie betaalt 1,45 miljoen euro en de rijksoverheid 2,35 miljoen. Eind oktober is naar verwachting alle besluitvorming afgerond. ProRail gaat ondertussen verder met de voorbereidingen, waardoor het volgens Haarlem nog altijd mogelijk is om de werkzaamheden voor mei 2020 uitgevoerd te hebben. Als de stikstofuitspraak geen stok in de wielen steekt.