2022

John de Bever hoopt dat oude tijden herleven dankzij EK zaalvoetbal

25 september 2019 13:40 Aangepast: 25 september 2019 17:10
Beeld © Pro Shots

Het EK zaalvoetbal is in 2022 in Nederland. Een mooie kans om de sport weer op de kaart te zetten. In de jaren negentig was Nederland met zaalvoetbalgrootheden als John de Bever en Edwin Grünholz een vooraanstaand zaalvoetballand. Anno 2019 is Nederland een Europese subtopper.

John de Bever, die tegenwoordig vooral als zanger een bijdrage levert aan Oranjesucces met liedjes als 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht' en 'Wij zijn Nederland' , is blij dat het zaalvoetbal nu eindelijk weer in de picture komt te staan. "Zaalvoetbal is het allermooiste om te doen. Ik ben nu 54 en speel nog steeds. Ik vind het superleuk dat het EK naar Nederland komt. Hopelijk werkt het aanstekelijk en gaan er weer meer mensen zaalvoetballen."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNVB haalt EK zaalvoetbal 2022 naar Ziggo Dome

Mohamed Attaibi is de aanvoerder van het huidige Oranje en zit in de werkgroep van de KNVB die er in slaagde het EK naar Nederland te halen. Ook hij hoopt dat het EK kan zorgen voor een boost. "We zijn een echt veldvoetballand, maar toch spelen zo'n 300.000 mensen in Nederland futsal (dat is de overkoepelende term voor zaal-en straatvoetbal, red.) en daar zitten echt talenten veel tussen." Oranje is als organiserend land sowieso gekwalificeerd voor het EK 2022. 

Voor de eer 

Attaibi hoopt dat het Nederlands team, dat bestaat uit semi-profs en amateurs, zich nog verder gaat ontwikkelen in aanloop naar het EK. "We hebben een jonge ploeg met veel potentie, daar kunnen we mee gaan bouwen."  Wel kan de sport nog professioneler worden denkt hij. "We spelen allemaal voor Oranje vanwege de eer. Maar er zijn talentvolle jongens die ook goed op het veld kunnen voetballen en die spelen vaak ook bij een goede amateurclub om zo wat bij te verdienen."

De video waarmee de KNVB het EK binnensleepte:

De video waarmee de KNVB het EK binnensleepte

Ambassadeur

John de Bever, die in 1997 werd gekozen tot beste zaalvoetballer van de wereld, is graag bereid om zich als ambassadeur in te zetten voor het toernooi. Of er ook een speciaal lied komt ter ere van het EK? "Ik heb 'Wij zijn Nederland' met Jan Smit uitgebracht voor alle Nederlandse topsporters. Dus ook voor de zaalvoetballers, maar als ze een mooie prestatie neerzetten komt er tijdens het toernooi misschien wel een speciaal lied."

Zo moet de Ziggo Dome eruit gaan zien Zo moet de Ziggo Dome eruit gaan zien

Succes werkt aanstekelijk

De Bever ziet wat succes doet met een sport. "Kijk naar de Oranje vrouwen. Dat werkt aanstekelijk, veel meiden gaan nu ook voetballen." Attaibi is er van overtuigd dat het toernooi een succes gaat worden. "Goede prestaties van het Nederlands team helpen daarbij, maar sowieso heeft Oranje geweldige fans die gek zijn op dit soort evenementen, dus we krijgen de Ziggo Dome wel vol verwacht ik."  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore