Eindelijk een opvolger?

Zoetemelk gunt Van der Poel de wereldtitel: 'Ik sta toch al op de erelijst'

24 september 2019 16:19 Aangepast: 29 september 2019 07:10
Mathieu van der Poel juicht na overwinning in Noorwegen Beeld © ANP

We moeten er al een flinke tijd op wachten, maar aankomende zondag zou het na 34 jaar zomaar weer kunnen gebeuren. Een wereldkampioen wielrennen op de weg. Nederland heeft namelijk dé grote favoriet in huis: Mathieu van der Poel.

"Van der Poel heeft wel laten zien dat hij is vorm is", zegt Joop Zoetemelk, laatste Nederlandse winnaar. Hij kwam 34 jaar geleden als winnaar over de finish. Zoetemelk zal daarom zondag aan de buis gekluisterd zitten om te kijken of Mathieu van der Poel zijn opvolger wordt.

"Nederland heeft een goed team om hem heen verzameld om hem de overwinning te bezorgen", zegt Zoetemelk. "Dat Van der Poel als grote titelfavoriet wordt gezien, hoeft wat Zoetemelk betreft niets uit te maken. "Hij heeft al genoeg grote wedstrijd gereden en gewonnen. Mocht het toch niet lukken dan is er volgend jaar weer een kans, zo rustig is hij wel."

Joop Zoetemelk gekozen als wielrenner van het jaar in 1985 Joop Zoetemelk gekozen als wielrenner van het jaar in 1985

Als het Van der Poel lukt om zondag wereldkampioen te worden, dan doet hij iets wat zijn vader Adrie nooit wist te lukken. In 1983 werd Adrie van der Poel 2e en in het jaar dat Zoetemelk won, gold Van der Poel als een van de grootste kanshebbers.

"Ik was eigenlijk een outsider dat jaar, Van der Poel en Van der Velde waren de topfavorieten", blikt Zoetemelk terug. "Een overwinning hangt af van verschillende aspecten: kan je de koers controleren, hoe is de vorm van de dag en hoe is de vorm van de tegenstanders? Dat was in mijn tijd al zo en dat zal zondag voor Mathieu ook weer belangrijk zijn. Het blijft daarom lastig om een topfavoriet aan te wijzen."

WK wielrennen heel prestigieus

Het wereldkampioenschap wordt gezien als een van de belangrijkste koersen van het jaar, vertelt Zoetemelk. "Je kan de wedstrijd in een rijtje zetten met belangrijke wielerklassiekers als Parijs-Roubaix en Luik-Basenaken-Luik. Mensen hebben het nu nog steeds over mijn overwinning uit 1985, dat zegt wel genoeg." De winnaar van het WK mag een jaar lang in de regenboogtrui rijden.

Op de vraag of Zoetemelk niet stiekem een beetje zal balen als Matthieu van der Poel zijn stokje overneemt antwoordt hij zonder twijfel: "Helemaal niet, ik gun het hem van harte. Ik sta toch al op de erelijst."

Het wordt zondag niet alleen een wedstrijd tegen de tegenstanders voor Van der Poel, maar ook zal hij de strijd aan moeten gaan met de weerelementen. Vandaag viel de tijdrit van de beloften letterlijk in het water.

Zie hieronder de beelden

De Nederlandse vrouwen zijn inmiddels toonaangevend in de wielersport. De ene na de andere grote wedstrijd wordt afgesloten met het Nederlandse volkslied. Ook dit jaar behoren onder andere Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten tot de torenhoge favorieten zaterdag in Yorkshire. Mocht een Nederlandse vrouw winnen, dan is dat al voor de derde keer op rij op het WK. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hondenweer bij WK wielrennen: beloften onderuit bij tijdrit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore