Tot 90 kilogram

Judoka Noël van 't End verovert wereldtitel in Tokio

29 augustus 2019 14:09 Aangepast: 29 augustus 2019 14:57
Noël van 't End na zijn zege in de halve finale in Tokio. Beeld © AFP

Judoka Noël van 't End heeft donderdag de wereldtitel veroverd in de klasse tot 90 kilogram. Hij klopte de Japanner Shoichiro Mukai met een waza-ari tijdens een spannende eindstrijd in Tokio.

De 28-jarige Nederlander maakte de hele dag al een ijzersterke indruk in Tokio, waar Anton Geesink in 1964 olympisch kampioen werd. Volgend jaar worden de Spelen opnieuw in de hoofdstad van Japan gehouden.

Ippon

Van 't End opende zijn WK met een zege op ippon op de Duitser Eduar Trippel en had vervolgens maar een halve minuut nodig om de Australiër Harrison Cassar op zijn rug te leggen. Daarna klopte hij de Zuid-Koreaan Donghan Gwak op straffen en versloeg hij de Fransman Axel Clerget in de kwartfinale (waza-ari).

In de halve finale verraste hij Nemanja Majdov, de wereldkampioen van 2017. Met een sierlijke worp gooide hij de Serviër in de golden score op zijn rug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Judoka Van Dijke verliest in herkansing

Geesink, Ruska, Elmont, Van der Geest, Houkes én Van 't End

Van 't End treedt in de voetsporen van Anton Geesink, Wim Ruska, Guillaume Elmont, Dennis van der Geest en Ruben Houkes. Die Nederlandse mannen werden eerder wereldkampioen judo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore