Tour de France

Daar komen ze weer: de (naakte) rennende wielerfans

18 juli 2019 07:05 Aangepast: 18 juli 2019 08:51
Mannen in Borat-kostuum rennen mee met Andy Schleck in 2010. Beeld © Tim De Waele/Getty Images

Denk je aan de Tour de France, dan denk je aan kastelen. Je denkt aan prachtige vergezichten, aan een uitputtingsslag voor de meest fitte mensen ter aarde. Waar je ook aan denkt? Dronken fans, die op steile bergen meerennen met de wielrenners. Is het vermaak? Of moet het nou eens een keer afgelopen zijn?

De komende dagen staan er weer bergetappes op het programma, en dus zullen ze vast weer te zien zijn. De mening van de wielrenners in het peloton is eensgezind: stoppen met dat rennen. Het is gevaarlijk en helpt de renners niet. Toch zien we ze iedere Tour weer terug.

Wielrenner Toms Skujins plaatste er begin deze Tour de France alweer een bericht over op Twitter. "Lieve fans, ren niet met ons mee. Je bent een gevaar voor de mensen om je heen."

Ex-wielrenner Michael Boogerd zag ze ook geregeld, de rennende fans. "Ze zitten aan je, en dat is best vervelend als je het bergop heel zwaar hebt. Toen ik won op La Plagne in 2002 liep er een Nederlandse student mee in een gendarmeriepak. Ik zat zo af te zien, toen riep ik wel even dat hij weg moest gaan."

Spons in je nek

Ook herinnert Boogerd zich de mensen langs de kant met sponsen met koud water. "Best lekker om leeg te knijpen in je nek", zegt Boogerd. "Maar het wordt minder als ze meerennen en de spons in je nek drukken. Dan voelt het net alsof je wordt teruggetrokken."

Boogerd had niet heel vaak last van de rennende fans. Sterker nog: diezelfde dag op La Plagne was er ook een supporter die hem juist hielp. Een klein jongetje rende een stukje met Boogerd mee. 'Kom op Michael, doe het voor mij', riep het jongetje tegen Boogerd. "Daar kreeg ik toen juist wel weer kracht van, maar over het algemeen zou mijn advies zijn: blijf lekker langs de kant staan en juich voor de renners."

 

Michael Boogerd wint op La Plagne:

De mooiste dag van Boogerd in beeld.

Maar wat vindt sportpsycholoog Toon Damen ervan? De fans die meerennen, doen dat alleen maar voor zichzelf, zegt Damen. "Die toeschouwers zitten in een soort adrenalinerush, ze zitten opgefokt te wachten."

Het is volgens Damen wel logisch dat Boogerd werd geholpen door de aanmoediging van de kleine jongen. "Als je emotioneel wordt geraakt, werkt een aanmoediging het best", zegt Damen. Het meerennen van fans in rare pakjes raakt emotioneel dan weer minder. "Daardoor raak je juist uit je ritme, dan is de aanmoediging eerder een verstoring." 

Geen dooddoeners

Damen heeft wel een tip voor het aanmoedigen van sporters: geen open deuren, geen dooddoeners, maar mensen echt raken. "Teksten als: 'kom op, nog een kilometer', die werken echt niet. Het gaat om timing. Op het juiste moment de juiste dingen zeggen. Daar zijn ploegleiders vaak heel goed in."

Mannen met weinig kleren, het lijkt een trend in de Tour. Mannen met weinig kleren, het lijkt een trend in de Tour.

Ook collega-sportpsycholoog Rico Schuijers houdt telkens weer zijn hart vast als er mensen meerennen. Naast het gevaar, is het rennen volgens hem zeer egoïstisch. "Je krijgt energie van het juichen, niet van mensen die meerennen. Die mensen doen het voor zichzelf. Zo van: kijk mij eens hier lopen in m'n apenpakkie."

Opgefokte Contador

Of de fans weleens een klap voor hun kop krijgen? Een introverte wielrenner ondergaat het hele circus en zal er vooral in zichzelf van balen, zegt Schuijers. "Een extraverte renner kan weleens een gebaar maken of misschien een tik uitdelen."

Dat blijkt ook wel, als je kijkt naar de beelden van Alberto Contador, op de flanken van de Alpe d'Huez. De driftige Spanjaard beet tijdens die beklimming ooit flink van zich af. En wat te denken van Miguel Angel Lopez Moreno? Begin juni gaf de Colombiaan een fan die hem ten val bracht een paar flinke klappen.

Maar fietsers hebben niet alleen last van de rennende fans, ook van fotograferende supporters. Door de jaren heen werd het steeds normaler dat fans camera's of telefoons met een camera hadden.

Botsing met fotograaf

"Dat was echt een verandering", zei Boogerd. Het meest beroemde slachtoffer daarvan: Giuseppe Guerini. Hij reed alleen voorop, toen voor hem plotseling een fotograaf opdoemde. Seconden later lagen ze allebei op de grond. Eind goed al goed: Guerini won de etappe alsnog.

Het meerennen werkt in ieder geval niet positief, daar is Schuijers wel van overtuigd. "Het is vast soms ook goedbedoeld, maar ik denk wel dat sommigen er echt door kunnen worden afgeleid."

Guerini valt na botsing met fotograaf:

De duivel is een bekende fan van het peloton. De duivel is een bekende fan van het peloton.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`