Na verloren WK-finale

Merel van Dongen: gewonnen van vooroordelen en stereotypen

07 juli 2019 22:55 Aangepast: 08 juli 2019 06:55
Merel van Dongen. Beeld © ANP

Inspirerende woorden van Oranjeverdedigster Merel van Dongen kort na afloop van de verloren WK-finale tegen de Verenigde Staten. Hoewel het verlies pijn doet, heeft dit vrouwenelftal volgens Van Dongen aangetoond dat ze hebben gewonnen van vooroordelen en stereotypen. "Dan kun je niet verliezen."

Van Dongen twittert vanavond: "Dit gevoel van verliezen gaat door merg en been maar zal (hopelijk een beetje snel) plaats gaan maken voor een gevoel van trots. We hebben zilver op ons tweede WK. We zijn gegroeid als team, als voetballers en vooral als mens."

Inspireren

De speelster van Real Betis vervolgt: "We hebben duizenden kinderen en volwassen in Nederland en verre omstreken weten te inspireren. Vrouwen kunnen voetballen, vechten, sliden, vies worden, gespierd zijn, stoer zijn, zelfverzekerd zijn, kwaad zijn, we kunnen janken, lachen, en werken."

Maar dat niet alleen: "Maar bovenal, we kunnen winnen. Van een tegenstander maar ook van vooroordelen, stereotypen, en twijfel. Dan kun je niet verliezen. Die plak is dan wel zilver, voor mij heeft ie een goud randje."

Buigen

De Nederlandse voetbalsters moesten vanavond in de finale met 2-0 buigen voor de Verenigde Staten, dat de wereldtitel prolongeerde. 'Team USA' trok de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe en kroonde zich zo voor de vierde keer tot de beste ploeg ter wereld, na 1991, 1999 en 2015.

Oranje kon desondanks terugkijken op een meer dan geslaagd WK, waarin het grote doel al werd bereikt door de halve finales te halen: kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland trots op Oranjevrouwen: 'Tweede van de wereld!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore