Ga naar de inhoud
Finale WK

Oranje kansloos tegen de VS? 'We hebben zelfs een heel goede kans'

Vera Pauw in 2010 als bondscoach van Oranje. Beeld © ANP

Het wordt een tweede plek op het WK voor onze vrouwen, ten minste als we de bookmakers en buitenlandse media moeten geloven. Het verschil tussen de quoteringen is enorm, het vertrouwen in de Oranje Leeuwinnen lijkt niet al te groot.

Zet je een euro in op de Verenigde Staten als winnaar van het toernooi, dan krijg je bij Toto slechts 1,20 terug als je gelijk hebt. Dat is bij Oranje wel anders. Voor onze vrouwen krijg je 4,50 euro uitgekeerd bij een inzet van een euro.

'Overwinning voor plaats 2'

Ook buitenlandse media hebben weinig vertrouwen in een overwinning van Oranje. Het Duitse Bild bijvoorbeeld, spreekt na de winst tegen Zweden over het 'het duel voor de tweede plaats'.

Lachende gezichten na de halve finale:

02:25
"Ik wist meteen dat ik hem goed raakte". zei Jackie Groenen.

Vinden onze eigen kenners dat dan ook? Dat we kansloos zijn? Zeker niet. We vroegen het Vera Pauw, en de oud-bondscoach denkt zelfs dat we een heel goede kans maken. Ze legt uit waarom.

Terugzakken na voorsprong

"Amerika heeft de neiging je te overdonderen in de beginfase. Dat gedeelte moet je doorkomen. Eén tegendoelpunt krijgen is oké, maar niet meer. Als de Amerikaanse vrouwen scoren, hebben ze vervolgens de neiging om met vijf verdedigers achterin te gaan spelen en de voorsprong te verdedigen. Dat doen ze al het hele toernooi. Daar kan Nederland van profiteren."

Oranjeheld
Lees ook:
Oranjeheld Jackie Groenen bejubeld in kranten: 'Historisch!'

Profiteren doen we vervolgens door het goed verzorgde positiespel. Pauw stelt dat er geen land op de wereld is dat het positiespel beter voor elkaar heeft dan Nederland. Zelfs Amerika niet. "Daarom is het ook steeds een ander die scoort. Het is niet één speler die de wedstrijd beslist, dat doet het positiespel."

'Vechten is een voorwaarde'

De term vechtmachine is dan ook niet aan Pauw besteed. "Er gaat genoeg mis tijdens de wedstrijden van Nederland, maar het positiespel is altijd goed. Daar hebben wij gewoon het beste gevoel voor. Vechten is een voorwaarde, met positiespel win je de wedstrijd."

Oranje
Lees ook:
Oranje won alleen in jaren 90 van 'Team USA'

De kansen voor onze vrouwen komen dan hopelijk vanzelf. En dan is het zaak de Amerikaanse keeper goed onder vuur te nemen. Want, zegt Pauw: "Ze heeft het redelijk gedaan dit toernooi, maar dat is geen toonaangevende speler. Als de Amerikanen hun middenvelder Ertz weer laten zakken in de verdediging, komt er voor Oranje ruimte op het middenveld om kansen te creëren."

Het kan dus gewoon, de titel. Heel erg verbaasd is Pauw niet, ook al weet zij ook dat er soms wat geluk bij komt kijken. "Zonder geluk wordt er niemand wereldkampioen. Amerika ook niet, dat zag je wel in de halve finale tegen Engeland. Het succes van Oranje is gepland succes. Want wij hebben de beste jeugdopleiding van de wereld."