Historisch

Nederlandse handballers voor het eerst geplaatst voor het EK

16 juni 2019 20:27 Aangepast: 16 juni 2019 20:27
De handballers na hun overwinning. Beeld © Instagram @Kay_Smits

Een historisch moment voor de Nederlandse handballers: ze hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het EK. Oranje is er in januari 2020 bij op de eindronde, die in drie landen wordt gehouden: Oostenrijk, Zweden en Noorwegen.

Plaatsing voor het EK was bepaald geen makkelijke opgave. Slovenië en Letland waren na vijf van de zes groepswedstrijden als nummer één en twee van de poule al zeker van het EK, Oranje kon alleen nog door als het tot een van vier beste nummers drie uit de acht groepen behoorde.

Groot toernooi was 58 jaar geleden

Dat lukte vanmiddag door zich in een afgeladen Topsportcentrum van Almere langs Letland te knokken. Hiermee is het voor eerst in 58 jaar dat de Nederlandse handballers weer meedoen op een groot internationaal toernooi.

Ondanks dat Letland al veilig was, was de Baltische ploeg niet van plan Nederland de zege cadeau te geven. 

Onder aansporing van de makkelijk scorende Luc Steins en Bobby Schagen nam Oranje toch voorsprong, maar echt afstand nemen lukte niet. Bij de rust leidde Nederland bescheiden met 13-11.

Jarenlang op gehoopt

In de tweede helft kwam Letland helemaal terug in de wedstrijd en nam het zelfs even het initiatief over: 17-18. Een time out was nodig om Nederland bij de les te krijgen. Daarna volgde de noodzakelijke demarrage: Jeffrey Boomhouwer, Jorn Smits, Ephrahim Jerry en Iso Sluijters voerden Oranje naar 24-19. Een knullig misverstand in de Nederlandse defensie in de slotfase leverde Letland nog een gratis doelpunt op, maar met de eindstand van 25-21 was het doel waar de handballers jarenlang naar streefden, bereikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore