Wielrennen

Dumoulin haakt af in Dauphiné: 'Rest van het weekend rust'

15 juni 2019 10:51 Aangepast: 15 juni 2019 11:25

Wielrenner Tom Dumoulin heeft de strijd in Critérium du Dauphiné vroegtijdig gestaakt. De kopman van Team Sunweb voelde gisteravond naar eigen zeggen een irritatie in zijn knie terugkomen. Uit voorzorg is daarom besloten om vandaag niet meer van start te gaan in de zevende etappe.

"Het was goed om weer in het ritme te komen", schrijft Dumoulin op Twitter. Hij raakte geblesseerd aan zijn knie in de eerste week van de Giro d'Italia, waar hij gold als een van de kanshebbers,en probeerde in de Dauphiné zijn vorm voor de Tour de France te testen.

Teleurgesteld

Dumoulin stond na de zesde etappe op de 42ste plaats in het klassement, op bijna 14 minuten van leider Adam Yates uit Groot-Brittannië. Afgelopen woensdag moest hij in de individuele tijdrit over 26 kilometer genoegen nemen met de derde plaats, op 47 seconden van winnaar Wout van Aert uit België. "Ik zou hier in de vorm willen zijn dat ik kan koersen en winnen, maar dat ben ik niet. Ik weet waarom en ik weet dat ik niet meer moet verwachten. Dit is wat het is", zei de teleurgestelde tijdritspecialist na afloop van zijn optreden.

"Dit is meer een preventieve maatregel dan wat dan ook'', legt Team Sunweb-arts Camiel Aldershof uit. "Voorafgaand aan de Dauphiné zeiden we dat we geen risico zouden nemen en dat is precies wat we doen. We zijn behoorlijk tevreden over deze week. We hebben de situatie elke dag gemonitord en hadden natuurlijk ups en downs, maar dat was te verwachten. Vrijdag voelde Tom zich aanvankelijk nog goed, maar in de avond keerde de irritatie terug in zijn knie. Daarom hebben we besloten dat wat extra rust voor de hoogtestage beter zou zijn dan nu de bergen hier in Frankrijk te bedwingen."

Kansen in Tour

De renner neemt de rest van dit weekend vrijaf en gaat maandag op hoogte trainen. Hij liet eerder deze week weten dat hij twijfelt over zijn deelname aan de Tour omdat hij nog lang niet de oude is. De ronde begint 6 juli in Brussel. Eén van de grootste kanshebbers op de eindzege in de Tour de France, Chris Froome, kwam deze week bij het verkennen van het tijdritparcours in de Dauphiné zo zwaar ten val dat hij de Tour moet missen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Froome uitgeschakeld: heeft Dumoulin Tour voor het grijpen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore