#MeToo

Wielrensters klagen manager aan om ongepast gedrag: 'Hij wilde altijd knuffelen'

12 juni 2019 09:21 Aangepast: 12 juni 2019 10:44
Esther Meisels Beeld © EIGEN FOTO

Drie wielrensters van het Belgische Health Mate Ladies Team beschuldigen hun manager Patrick Van Gansen (54) van psychologisch misbruik en seksueel ongepast gedrag.

De drie vrouwen dienden een klacht in bij de ethische commissie van de Internationale Wielerunie (UCI), schrijven Belgische media.

Nadat eerder een Zweedse en een Franse wielrenster naar de UCI waren gestapt, is het nu de Israëlische Esther Meisels (23) die Van Gansen beschuldigt. "Ik heb besloten de ploeg te verlaten om het ongepaste gedrag van onze manager", schrijft Meisels bij een bericht op Instagram. "Mijn geestelijke gezondheid en zelfrespect zijn belangrijker dan de koers."

Ze zegt dat Van Gansen zijn machtspositie gebruikte om deals te sluiten in ruil voor ongewenste affecties. "Hij wilde altijd knuffelen voor ik naar bed ging. Hij kuste me vaak op het voorhoofd en vroeg me om hem te kussen", aldus Meisels in Het Laatste Nieuws

Van Gansen zou ook regelmatig ongepaste opmerkingen hebben gemaakt. "Hoe sexy ik er wel uitzag en wat voor een mooi achterwerk ik had. Uiteindelijk hadden we verschillende ruzies."

Sportieve teleurstelling

Van Gansen ontkent de beschuldigingen. Volgens hem gaat het om gefrustreerde wielrensters die slecht presteerden. "Het probleem is dat sommige vrouwen in het wielrennen wel willen koersen zoals de mannen, maar ze moeten aanvaarden dat ze dat soms anders moeten aanpakken. Het is niet omdat zij sportief teleurstelde, dat ze mij daarvoor de schuld moet geven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore