Nu Portugal

Oranje naar finale Nations League na spektakelstuk tegen Engeland

06 juni 2019 23:22 Aangepast: 06 juni 2019 23:22
Promes, Walker en Pickford naar de grond. De bal is op weg naar het doel. Beeld © ANP

Het Nederlands elftal gaat tegen Portugal strijden om de winst van de Nations League. Oranje stond tegen Engeland lang op achterstand, kwam door een goal van Matthijs de Ligt op gelijke hoogte en won in de verlenging alsnog met 3-1.

Een fout van De Ligt leek Nederland eerst nog fataal te worden. Hij nam de bal na ruim 30 minuten verkeerd aan en haalde vervolgens Engeland-spits Marcus Rashford onderuit: penalty. Diezelfde Rashford maakte er 1-0 van.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit staat er op het spel voor Oranje in de Nations League (spoiler: geen EK-ticket)

Twee keer de VAR

Maar De Ligt maakte zijn fout goed. Hij werd goed bewaakt door twee Engelsen, maar kopte na ruim 70 minuten uit een corner toch de 1-1 op het scorebord.  

De slotfase van de reguliere speeltijd was chaotisch. Jesse Lingard leek de 2-1 voor Engeland te maken, maar zijn goal werd door de VAR afgekeurd, hij stond buitenspel. Even later keek de VAR of Nederland misschien een penalty verdiende, maar nee. 

 

De Ligt kopt de 1-1 tegen het net. De Ligt kopt de 1-1 tegen het net.

Blunder en eigen goal

In de verlenging die volgde was Nederland beter dan de Engelsen. Een vrije trap van Memphis Depay belandde nog in de handen van doelman Jordan Pickford, maar even later was het toch echt raak.

De verdediging van de Engelsen schutterde, waardoor Depay plotseling kon schieten. Zijn inzet was nog niet goed genoeg voor een goal, maar de instormende Quincy Promes schoot de bal in de rebound tegen het been aan van Kyle Walker, die zo het doel in caramboleerde. 

3-1

Er waren nog ruim 20 minuten over, genoeg voor Engeland om nog een blunder te maken. Depay kreeg de bal na 114 minuten zomaar in zijn voeten gespeeld in het zestienmetergebied. Hij twijfelde niet, gaf een pass aan Promes en hij maakte er 3-1 van. Finale gehaald.

In die finale is Portugal zondagavond de tegenstander. Engeland speelt zondagmiddag tegen Zwitserland om de derde plaats. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`