Anthony Joshua vernederd

Onbekende bokser verrast wereldkampioen: wint vier titels in een keer

03 juni 2019 14:01 Aangepast: 03 juni 2019 14:14
Andy Ruiz Jr. met zijn vier nieuwe titels, na het gewonnen gevecht tegen Anthony Joshua. Beeld © ANP

Afgelopen zaterdag kwam de beste bokser ter wereld, Anthony Joshua, in actie tegen de 29-jarige Mexicaan Andy Ruiz Jr. Het leek een simpele overwinning voor Joshua te worden, maar niks bleek minder waar. Ruiz schokte de wereld en won overtuigend. Wie is deze bokser?

Van tevoren verwachtte niemand spektakel. Anthony Joshua kreeg zelfs online veel kritiek toen hij dit gevecht accepteerde, want liefhebbers wilden Joshua zien tegenover de wereldtoppers zoals Deontay Wilder en Tyson Fury. Andy Ruiz voncen ze niet van het gepaste kaliber. De Mexicaan verzamelde zijn indrukwekkend ogende statistieken, 33 overwinningen en maar 1 verliespartij, vooral tegen laagvliegers.

Alle prijzen op het spel

Prijzen worden bij boksen op een andere manier verdeeld dan in de meeste andere sporten. Er zijn zelden directe toernooien en ze hanteren ook geen competitie met een puntensysteem. Wanneer de kampioen of een organisatie vindt dat diegene een kans verdiend, wordt er een evenement georganiseerd met een kampioensgevecht. De winnaar gaat er dan met de titel of titels vandoor. 

Titelhouders in de bokswereld vechten vaak alleen wanneer al hun prijzen op het spel staan, zo ook Anthony Joshua.  Hierdoor kan het dus gebeuren dat een vechter van nul prijzen ineens naar vier gaat, al komt dat zelden voor. 

Andy Ruiz vocht als een bezetene. Hij scoorde vier knockdowns tegen AJ, die geen schim van zichzelf was en maakte het in de zevende ronde af met een technische knock-out. Ruiz had de verrassingsfactor, want pas vier weken geleden werd bekend gemaakt dat hij Jarrell Miller zou vervangen. Miller testte drie keer positief voor drugsgebruik in aanloop naar het gevecht om vier titels van Anthony Joshua.

The Destroyer

Andy Ruiz, bijnaam The Destroyer, had hiervoor op professioneel niveau heel beperkt succes gehad. Hij had heel even de World Boxing Organization (WBO) interim-titel in de zwaargewicht klasse, medio 2013 en verdedigde deze drie keer.

Nu heeft hij de vier meest prestigieuze titels in de bokswereld: WBO zwaargewicht, International Boxing Federation kampioen (IBF), de World Boxing Association (WBA) titel en de zwaargewicht kampioen van International Boxing Organization (IBO).

Postuur onbelangrijk

Ruiz werd belachelijk gemaakt door fans en het publiek van zaterdag. Ze vinden zijn postuur niet passen in de topsport, vooral vergeleken de de afgetrainde Joshua. Ruiz zei tijdens de persconferentie na afloop: "Dit bewijst dat hoe je eruitziet geen rol speelt, het gaat om techniek en wilskracht."

Anthony Joshua (links) na weer te zijn neergeslagen in de zevende ronde door Andy Ruiz Jr. Anthony Joshua (links) na weer te zijn neergeslagen in de zevende ronde door Andy Ruiz Jr.

Ruiz heeft veel fans erbij gekregen na deze historische overwinning en ook van tevoren had hij al de gunfactor mee. Zijn jeugd was zwaar en hij had ook een emotioneel bericht voor zijn moeder tijdens de conferentie. "Bedankt voor alles mama, nu hoeven we ons nooit meer zorgen te maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore