Roland Garros

Bescheiden meisje werd topfavoriete: het succes van Kiki Bertens

25 mei 2019 07:05 Aangepast: 25 mei 2019 10:50
Kiki Bertens met haar conditietrainer Errol Esajas. Beeld © Errol Esajas

Kiki Bertens beleeft het meest succesvolle jaar uit haar tenniscarrière. De nummer 4 van de wereld komt zondag in actie op Roland Garros. Dat ze zo ver is gekomen, is hartstikke knap. Maar niet gek, zeggen mensen die met haar hebben samengewerkt.

Dat Kiki veel talent had, zag haar jeugdtrainer Martin van der Brugghen gelijk tijdens de eerste proefles. "Ze had een uitzonderlijk talent", zegt hij. "Op haar 6de kon je al zien dat ze ver boven het gemiddelde presteerde."

Maar dat Kiki nu op zo’n hoog niveau speelt, is haar niet komen aanwaaien. "Het is niet altijd makkelijk geweest", vertelt hij. "Het was moeilijk voor Kiki om op topniveau te spelen, door alle druk en stress die ermee gepaard gingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kiki Bertens opent Roland Garros tegen Parmentier

Van der Brugghen was Kiki’s allereerste tennistrainer. Hij coachte haar van haar 6se tot haar 25ste, een tijd waarin Kiki last had van faalangst. "Ze was bang om het niet goed te doen voor anderen. Dat is herkenbaar bij bijna alle topdames in de tenniswereld, door hun verantwoordelijkheidsgevoel."

Zelfvertrouwen

Die angst is ze nu wel de baas, vertelt haar conditietrainer Errol Esajas. Hij traint Kiki al vier jaar en heeft haar in die tijd een ander mens zien worden. "Ze is nu echt een atlete, fysiek maar ook mentaal is ze enorm veranderd. Doordat ze fysiek zo sterk, snel en lenig is, wint ze steeds meer potjes. En als je meer potjes wint, krijg je zelfvertrouwen."

Esajas zegt dat Kiki niet eens een van de meest talentvolle spelers was bij de jeugd. "Ik ken betere. Maar ze is heel gedreven en maakt de goede keuzes." Bovendien geeft ze nooit op, zegt hij. "Je kan haar uitdagen en ze haakt niet af als het zwaar wordt. Dat zie je niet bij iedereen."

Team

Haar talent en doorzettingsvermogen hebben van Kiki Bertens inmiddels een waar bedrijf gemaakt. Ze heeft twee coaches in dienst, Raemon Sluiter en Elise Tamaëla. Tamaëla is ook haar fysiotherapeut, net als Bertens' verloofde Remko de Rijke. Ze heeft drie mensen in dienst voor de financiën, onder wie haar zus Joyce. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kiki Bertens vierde op wereldranglijst door winst in Madrid

"Kiki is heel zorgzaam voor de mensen om wie ze geeft. Haar oudste zus werkt voor haar en ze neemt haar ouders mee naar toernooien, zodat zij het allemaal met haar meemaken", vertelt Esajas. 

Bescheiden

Haar voormalige manager Bart van Schijndel omschrijft Kiki als een heel aardig, rustig meisje. "Ze wilde liever niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Bij toernooien wilde ze het liefst op de zijbanen spelen in plaats van op de hoofdbaan."

Van Schijndel werkte ruim twee jaar met haar samen, tot eind 2017. Volgens hem is ze ook heel bescheiden. "Toen wij samenwerkten, wilde ze in de top-30 van de wereldranglijst komen. Maar zelfs dat wilde ze eigenlijk niet hardop zeggen."

Coach Raemon Sluiter en Kiki Bertens voorafgaand aan de kwartfinale van het Wimbledon tennistoernooi Coach Raemon Sluiter en Kiki Bertens voorafgaand aan de kwartfinale van het Wimbledon tennistoernooi

Inmiddels is Kiki Bertens de nummer 4 van de wereld en een van de topfavorieten op Roland Garros. Ze staat dan wel liever niet in het middelpunt van de belangstelling, maar bij dit toernooi zullen alle ogen op haar gericht zijn.

Al die aandacht zal haar nu niet meer in de weg zitten, denkt Van Schijndel. "Ze heeft mentaal en fysiek rust gevonden. Ze is daarin enorm gegroeid, met name door steun van haar trainer Raemon Sluiter."

Jeugdtrainer Martin ziet Kiki's toekomst rooskleurig in. "Ze is groter en sterker dan bijna alle andere dames. Ze is heel allround, beheerst alle slagen, en heeft bovenal een onvoorstelbaar doorzettingsvermogen. Als ze speelt, strijdt ze van begin tot eind om de overwinning binnen te halen. Daarin is ze echt uniek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`