Op Museumplein

Burgemeester Halsema over huldiging Ajax: 'We denken dat we het aankunnen'

15 mei 2019 19:43 Aangepast: 15 mei 2019 20:30
De opbouw van het podium is in volle gang. Beeld © ANP

"We hebben geleerd. We denken nu dat we het aankunnen", zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema over de huldiging van Ajax die morgen gepland staat op het Museumplein. In 2011 liep het kampioensfeest volledig uit de hand. Omwonenden in het centrum van de stad zijn niet blij met de keuze.

De oproep van burgemeester Femke Halsema aan alle fans van Ajax die morgen naar het Museumplein komen, is helder: "Supporters moeten zich gedragen." Ze vervolgt: "Maar voor de duidelijkheid, als mensen zich misdragen dan is die groep in de verre minderheid."

Veel hekken en beveiliging

De huldiging van Ajax duurt morgen maar anderhalf uur, maar het Museumplein in het centrum van de hoofdstad wordt verbouwd tot een vesting. Er kunnen zomaar honderdduizend supporters naar het Museumplein komen. 

Overal worden hoge hekken geplaatst en er komen veel beveiligers en politieagenten.  

Vernielingen

De gemeente heeft geleerd van de huldiging in 2011. Die liep volledig uit de hand liep, met vernielingen als gevolg. "We hebben er van geleerd. We denken nu dat we het aankunnen", benadrukt Halsema.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax wil 34e landstitel veiligstellen

Gemopper

Vanuit de omwonenden klinkt er wel gemopper dat de gemeente kiest voor een locatie middenin de stad. Zij willen liever dat dit soort feesten wordt gevierd in de buurt van het stadion. Jan Schrijver van Buurtbelangen Museumplein ziet de huldiging met lede ogen aan.

"Het is veel te druk voor een omgeving die al zo druk is." Wel denken de omwonenden dat de gemeente voldoende maatregelen neemt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore