Champions League

Juventus jaagt al 23 jaar op Europese glorie, maar lijkt vervloekt

16 april 2019 07:17 Aangepast: 28 april 2019 15:52
Voormalig Juventus-keeper Gianluigi Buffon loopt na de verloren finale van 2017 langs de beker. Beeld © ANP

Toenmalig aanvoerder Gianluca Vialli kreeg in 1996 als voorlopig laatste van de 'Bianconeri' de 'cup met de grote oren' uitgereikt. Uitgerekend na een slopende finale en strafschoppenreeks tegen Ajax. Juventus jaagt al 23 jaar op zijn volgende winst in de Champions League.

De laatste afgelopen jaren werd Juventus zeven keer op rij kampioen van Italië, en de achtste titel ligt voor het grijpen, maar de ultieme Europese beloning voor die nationale alleenheerschappij bleef vooralsnog uit.

De club gaf tijdens die kampioensjaren 320 miljoen euro meer aan spelers uit dan dat er binnenkwam door verkopen. Maar nog altijd zonder dat ene resultaat.

Vijf keer de finale verloren.

Sinds 1996 verloor de club uit Turijn vijf keer de finale van de Champions League, voor het laatst in 2017. Toen was Real Madrid met 4-1 te sterk. Cristiano Ronaldo scoorde namens Real twee keer en werd gekroond tot man van de wedstrijd. Keeper Buffon zei na de wedstrijd teleurgesteld: "Ik kan niet verklaren waarom we zo speelden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Optimisme over kansen Ajax: 'Beste wedstrijden buiten de Arena'

Middenvelder Emre Can weet dat ze volgens hun supporters de Champions League móéten winnen. "De fans kunnen er niet op wachten. En wij zelf natuurlijk ook niet."

'Die beker is vervloekt'

Alessandro Del Piero was erbij toen Juventus 23 jaar geleden van Ajax won, maar hij verloor daarna ook drie finales met de club. "Ik zal niet zeggen dat het voorbestemd was, want dat klinkt als een excuus, maar die beker is vervloekt voor Juve", zei hij over de jacht op Europees succes. Ook na de verloren finale van 2017 in Cardiff spraken 'Juve'-fans van een 'vloek'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ten Hag houdt hoop op halve finale: 'Er zit nog van alles in'

Voor 'De Oude Dame' doet het pijn dat de twee keer dát ze de belangrijkste Europese competitie wonnen, een bijzonder vervelende nasmaak hadden.

De zege in de finale van 1985 tegen Liverpool werd binnengehaald tegen de achtergrond van het Heizeldrama. Door rellen in het stadion in Brussel kwamen 39 mensen om het leven, onder wie 32 Italianen. Spits Paolo Rossi sprak over de winst de woorden: "Deze trofee betekent niks voor me."

Juventus-speler Michel Platini heeft na de finale van 1985 de cup in handen, maar lijkt geschokt en vol verdriet. Juventus-speler Michel Platini heeft na de finale van 1985 de cup in handen, maar lijkt geschokt en vol verdriet.

Rond de finale van 1996 gonst al jaren het gerucht van doping. Wetenschappers Giuseppe d'Onofrio en Allessandro Donati vertelden in 2013 in een aflevering van Andere Tijden Sport dat het aannemelijk is, dat de spelers van Juventus toen epo in hun bloed hadden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Juve versloeg Ajax in 1996 gedrogeerd'

Dit seizoen heeft Juventus Cristiano Ronaldo zelf in de gelederen. De Portugees won met Real Madrid de laatste drie edities van de Champions League en beloofde om 'het onmogelijke te doen om met Juventus de Champions League te winnen'.

Hoogste bedrag ooit

Het onmogelijke is ook wat er van Ronaldo verwacht wordt. De club gaf meer dan 110 miljoen euro aan hem uit, het hoogste bedrag dat ooit door een Italiaanse ploeg werd betaald. Zijn goals moeten de Europese glorie terugbrengen in Turijn.

De aanvaller was de laatste zes edities topscorer van het zogenoemde miljoenenbal. Een reputatie die hij vorige week in Amsterdam waarmaakte door vlak voor rust de 0-1 binnen te koppen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buitenlandse pers over Ajax: 'Maakt niet uit tegen wie ze spelen'

Ronaldo jaagt op records

Voor Ronaldo staat persoonlijk ook het 'onmogelijke' op het spel: als hij dit jaar de Champions League wint, heeft hij net als Clarence Seedorf met drie verschillende clubs de beker gewonnen. Hij komt dan ook nog eens op gelijke hoogte met Paco Gento die tussen 1956 en 1966 zes keer de toenmalige Europa Cup I won.

Naast vier keer met Real Madrid, won Ronaldo de Champions League ook in 2008 met Manchester United. Seedorf won de Champions League met Ajax, Real Madrid en AC Milan (twee keer). Gento won al zijn zes titels met Real Madrid.

Ajax-fans vol vertrouwen: 'Volgende week pakken we ze'

Na het gelijkspel tegen Juventus zijn de Ajax-fans ervan overtuigd dat de club volgende week van de Italianen zal winnen.

Lastige klus

Juventus staat er met de 1-1 in Amsterdam goed voor om de halve finale te halen. De Italiaanse club verloor thuis pas één keer, van Manchester United.

Om het voor Ajax statistisch nog lastiger te maken: sinds 1974 wonnen de Amsterdammers geen enkele van de in totaal tien wedstrijden die ze tegen Juventus speelden.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`