Ga naar de inhoud
Met 7-1 verloren

Van Barneveld stopt per direct met darten na pijnlijke nederlaag tegen Van Gerwen

Het optreden van Raymond van Barneveld in Ahoy Rotterdam van vanavond is zijn allerlaatste als profdarter geweest. De vijfvoudig wereldkampioen, die aangaf na het WK van 2020 te stoppen, bergt zijn pijlen per direct op. "Dit heeft geen zin meer."

De 51-jarige darter uit Den Haag moest in een uitverkocht Ahoy zijn meerdere erkennen in landgenoot en wereldkampioen Michael van Gerwen, die hem met 7-1 kansloos liet. Na afloop van de wedstrijd zegt hij per direct te stoppen:

Van Barneveld stopt ermee: 'Dit heeft geen zin meer'

02:25

Niets op het spel

Van Barneveld kon in zijn afscheidswedstrijd in de Premier League niet voor een verrassing zorgen. Het publiek stond massaal achter Van Barneveld, maar het hielp hem niet. Zijn enige game pakte hij bij een achterstand van 4-0.

Voor Van Barneveld, die eigenlijk zijn laatste jaar als profdarter zou afmaken, stond er in Rotterdam niets meer op het spel. Een dag eerder verloor de vijfvoudig wereldkampioen ook al met 7-1 van de Noord-Ier Daryl Gurney.

'Barney Army'

Van Barneveld kon daardoor de laatste plaats in het klassement van de Premier League niet meer verlaten, waardoor hij al wist dat het toernooi na negen speelronden voor hem zou eindigen.

Hij kreeg na de wedstrijd in Ahoy een staande ovatie van zijn duizenden fans. 'Barney Army' klonkt het luid in de Rotterdamse sporttempel.

'Ik houd van jullie'

"Ik weet niet wat ik moet zeggen'', zei Van Barneveld. "Een aantal jaren geleden zat ik als postbode op de fiets. Ik ben met deze sport gestart in de kroeg. Van daaruit zijn we gaan bouwen. Wat zou het toch mooi zijn om eens een wereldtitel te pakken, dacht ik doen. Dat gebeurde in 1998. Ik had het nooit durven dromen.''

Ook bedankte hij zijn publiek: "Er is geen grotere eer dan voor jullie te spelen. Ik houd van jullie'', zei Van Barneveld, die daarna op het podium zijn armen nog eens wijd spreidde en naar boven keek, het lichaamsgebaar dat hij tijdens zijn loopbaan na zeges maakte.

Van Barneveld in tranen tijdens allerlaatste opkomst in Premier League

02:37

'Hij komt terug'

Zijn tegenstander Michael van Gerwen denkt overigens niet dat Raymond van Barneveld per direct als darter stopt. "Dat gaat niet gebeuren. Ik denk dat hij uit emotie heeft gehandeld'', zei de Brabander, die in de negende speelronde van de Premier League in Ahoy met liefst 7-1 te sterk was voor zijn landgenoot.

"Als het wel zo is dat hij direct stopt? Dan zou ik dat heel erg jammer vinden'', aldus Van Gerwen. "Hij heeft fantastische dingen gedaan. Het was de laatste tijd niet meer wat het geweest was, maar ik denk dat hij zich nog kan verbeteren."

Vijf wereldtitels

Van Barneveld behaalde vier wereldtitels bij de British Darts Organisation (BDO), in 1998, 1999, 2003 en 2005. In 2007 won hij het WK bij de PDC (Professional Darts Corporation).

In 2006 deed Van Barneveld voor het eerst mee aan de Premier League. Sindsdien was hij er elk jaar bij en speelde hij in totaal 211 wedstrijden, meer dan welke darter ook. Bij zijn veertiende en laatste editie moest hij voor het eerst voortijdig afscheid nemen.

Bron: RTL Nieuws